Svijet     | 21.05.2021. 12:02 |

Egipat će poslati delegacije u Izrael i Palestinu za provedbu primirja

FENA Internet

PEKING, 21. maja (FENA) - Međunarodna zajednica pozdravila je primirje između Izraela i Hamasa, što nagovještava prekid vatre u jednoj od najžešćih borbi ovih dviju strana od 2014. godine u kojima je stotine ljudi izgubilo živote, od kojih većina Palestinaca, javlja Xinhua.

Prekid vatre između Izraela i Hamasa, Islamskog pokreta otpora, stupio je na snagu u 2 sata ujutro u petak po lokalnom vremenu.

Izraelski sigurnosni kabinet odobrio je u četvrtak navečer prekid vatre s Hamasom uz posredovanje Egipta koji vlada pojasom Gaze, saopćeno je iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Odluka je uslijedila nakon rasprave koja je trajala više od dva sata, a ministri su je jednoglasno odobrili, navodi se u saopćenju.

Predsjednik Političkog biroa palestinskog pokreta Hamas Ismail Haniyeh obaviješten je o vremenu primirja, izjavio je glasnogovornik Hamasa u Gazi Hazem Qassem.  

- Egipatski posrednik izvijestio je Hamas da je Izrael pristao na prekid vatre, pa smo i mi pristali na prekid vatre - rekao je Hamasov izvor Xinhuai pod uslovom da ostane anoniman.

Čelnik Hamasa u Libanonu Osama Hamdan izjavio je za internetsku stranicu Al Resala da su od posrednika dobili garanciju da će agresija na Gazu prestati.

Naoružano krilo Hamasa saopćilo je jučer da je zaustavilo ispaljivanje raketa na Izrael, upozorivši da će ponovo započeti ako se druga strana ne bude držala dogovora.

Egipat će poslati sigurnosne delegacije u Izrael i Palestinu kako bi osigurali provedbu primirja, objavila je u četvrtak službena novinska agencija MENA.

Nakon najave prekida vatre, međunarodna zajednica izrazila je podršku trenutnom okončanju sukoba.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu