Kultura     | 22.05.2021. 15:59 |

Uručene nagrade pobjednicima konkursa 'Protiv korupcije na kreativan način'

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Prvu nagradu za najbolji umjetnički rad s konkursa "Protiv korupcije na kreativan i vizualan način“ osvojio je Ilfet Vejo za rad koji je nazvao "Ilustracija uzoraka i posljedica korupcije".

Drugu nagradu na konkurs koji je raspisao projekat "Institucionalna podrška antikorupciji - IPAK", osvojila je Lana Miličić za rad "Božica nade" dok je treću nagradu osvojila grupa autora Angelina Vukosav i Teodora Vukosav za rad "Prijavi korupciju".

Njihovi radovi izloženi su na današnjoj izložbi u Sarajevu, a svi oni kao i ostali radovi pristigli na konkurs pokazuju mračnu stranu korupcije i pozivaju na njenu prijavu kako bi se iskorijenila ta pošast koja nagriza sve segmente bh. društva.

Na konkurs su bili pozvani vizuelni umjetnici, dizajneri, studenti umjetničkih akademija i fakulteta, ali i svi drugi građani da na umjetnički i kreativan način ilustriraju borbu protiv korupcije.

Organizatori su danas svjesni da jedan ovakva događaj neće iskorijeniti korupciju jer su za to neophodne funkcionalne pravosudne institucije i nezavisni istražni organi.

Zlatko Mimić iz IPAK projekta Evropske unije kazao je Feni i da se borba protiv korupcije ne može svoditi samo na represiju nego je neophodno raditi na njenoj prevenciji te je potrebna najšira društvena podrška i mobilizacija građana u otporu korupciji te pruže otpor.

- Izložili smo radove umjetnika koje smo pozvali da prikažu kako oni vide korupciju i borbu protiv korupcije te da oni pokažu vlastiti primjer prekidanja lanca ili kako se može početi formirati antikorupcijski lanac u BiH - dodao je Mimić.

Kako je ocijenio nigdje se nije moguće s korupcijom do kraja izboriti ma koliko uspješna ta borba bila, ali se protiv nje svakako mora boriti.

Pobjednik konkursa Ilfet Vejo kazao je Feni da mu je bio cilj da svojim radom spoji kreativno i edukativna komponentu jer se kroz ilustraciju uzroka i posljedica korupcije oslikava realnost u Bosni i Hercegovini kroz uzroke i posljedice.

- Ilustracija je prikazana kroz stablo, a na vrhu je sistemska korupcija koja je najteži oblik korupcije koja je prijetnja funkcionalnosti institucija i dovodi do drugih negativnih posljedica - naglasio je Vejo.

Na raspisani konkurs pristiglo je 17 radova iz različitih polja umjetnosti čime je na izvjestan način ispunjen cilj konkursa  što je uspješno komuniciranje poruka borbe protiv korupcije u Bih kroz različite sadržaje i izražaje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu