Svijet     | 23.05.2021. 11:56 |

Nevrijeme zahvatilo ultramaraton u Kini, 21 osoba smrtno stradala

FENA Internet

PEKING,  23. maja (FENA) – Na ultramaratonu u  subotu u kineskoj sjeverozapadnoj pokrajini Gansu, uslijed ekstremno hladnog vremena, smrtno je stradal 21 osoba, javili su državni mediji u nedjelju.

Utrka na stotinu kilometara  počela je u živopisnom turističkom mjestu na zavoju Žute rijeke, druge najduže rijeke u Kini. Ruta utrke prolazi kroz duboke kanjone na krševitom terenu.

Trka je počela u subotu ujutru dok su njeni učesnici nosili majice kratkih rukava i šorceve po vedrom danu, sudeći po fotografijama postavljenim na društvene mreže.

Oko podneva u subotu, tokom planinskog dijela utrke, temperatura je  naglo opala uz ekstremno hladnu kišu i vjetar,  saopćili su zvaničnici na brifingu za novinare u nedjelju.

Ukupno 172 osobe učestvovale su u trci. Do nedjelje je potvrđeno da je 151 učesnik, uključujući i one koji su se povrijedili, na sigurnom, javila je državna novinska agencija Xinhua.

Osam osoba bilo je povrijeđeno do nedjelje u osam sati ujutro, po pekinškom vremenu, saopćili su zvaničnici.

Masovna spasilačka operacija u kojoj je učestvovalo 1.200 spasilaca, pokrenuta je uz pomoć dronova, radarskih detektora i opreme za čišćenje terena, prenosi Xinhua.

Posljednji nestali trkač pronađen je mrtav oko 9.30 sati u nedjelju, javila je državna televizija.

Klizište pokrenuto nevremenom također je omelo spasilačke napore, saopćili su zvaničnici iz Baiyina, grada oko 1.000 kilometara zapadno od kineske prijestonice Pekinga, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu