Svijet     | 24.05.2021. 15:10 |

Blinken krenuo na bliskoistočnu turneju, insistirat će na nastavku pregovora

FENA Internet

WASHINGTON, 24. maja (FENA) – Američki državni sekretar Antony Blinken krenuo je na Bliski istok kako bi izvršio pritisak na Izraelce, Palestince i ostale regionalne aktere da iskoriste prošlosedmično primirje u Gazi kako bi položili temelje za eventualni nastavak dugo vremena blokiranih mirovnih pregovora.

Predsjednik Joe Biden objavio je da će Blinken otputovati u ponedjeljak u kratku turneju po Izraelu, Zapadnoj obali, Jordanu i Egiptu, u posjeti Bliskom istoku jednog predstavnika Bidenove administracije na najvišem nivou radi razgovora posvećenih krizi koja je izbila u ovom mjesecu.

Biden također navodi u saopćenju da će Blinken sarađivati s regionalnim partnerima kako bi osigurao „međunarodne koordinirane napore da prva pomoć stigne u Gazu“.

Američka administracija kritikovana je od političkih saveznika za neodlučni prvobitni odgovor na smrtonosno nasilje, uključujući Demokratske saveznike u Kongresu koji su tražili oštriji stav prema Izraelu i odgovor na raketne napade naoružanih Palestinaca iz Gaze.

Administracija je branila svoju reakciju navodeći da učestvuje u intenzivnoj, ali tihoj diplomatiji na visokom nivou u cilju podrške prekidu vatre, koje je na kraju ipak dogovoreno u prošloj sedmici uz egipatsko posredovanje.

Blinken je izjavio u nedjelju da nije pravo vrijeme da se odmah nastave pregovori između dvije strane, ali da bi se koraci mogli poduzeti – uglavnom humanitarne inicijative – na popravci šteta od izraelskih zračnih udara po Gazi.

- Ne mislim da smo u poziciji da odmah dođemo do neke vrste pregovora koji bi na kraju, mislim da bi to morao biti rezultat, doveli do dvodržavnog rješenja. Moramo početi da se vraćamo konkretnim koracima i da ponudimo ljudima istinsku nadu, perspektivu i  priliku da poboljšaju živote – izjavio je Blinken, prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu