Svijet     | 24.05.2021. 15:49 |

Iran produžio nadzorni sporazum s IAEA za mjesec

FENA Internet

TEHERAN, 24. maja (FENA) – Iran je izvijestio agenciju UN-a za nuklearni nadzor kako je odlučio da produži saporazum o nadzoru s agencijom za mjesec dana, objavio je u ponedjeljak iranski ambasador u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi potvrdio je da je sporazum produžen do 24. juna, izbjegavajući kolaps koji bi mogao izazvati krizu u širim pregovorima Islamske Republike sa svjetskim silama o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama postignutog u 2015.

IAEA i Teheran postigli su tromjesečni nadzorni sporazum u februaru kako bi ublažili posljedice usporavanja iranske saradnje s agencijom, i omogućio bi izvjestan nadzor nuklearnih aktivnosti koje su trebale biti prekinute na osnovu nuklearnog sporazuma.

Teheran je objavio u nedjelju da je taj sporazum istekao i da će pristup IAEA nadzornim fotografijama nekih iranskih nuklearnih postrojenja biti ukinut.

- Generalni direktor IAEA danas je izvijestio o iranskoj odluci o produženju sporazuma za mjesec dana - navode iranski državni mediji riječi Kazema Gharibabadija, iranskog ambasadora u UN-ovoj agenciji sa sjedištem u Beču.         

- Podaci iz posljednja tri mjeseca još su u posjedu Irana i više neće biti uručivani IAEA. Podaci za naredni mjesec ostat će samo u iranskom posjedu, u skladu sa sporazumom – kazao je Gharibabadi.

Zapadni diplomati tvrde da bi neprodužavanje dogovora s IAEA moglo ugroziti napore na spašavanju sporazuma iz 2015. koji ima za cilj onemogućiti Iran da proizvede nuklearno oružje. Teheran tvrdi da nikada nije ni pokušao da stvori takvo oružje.

Iran i svjetske sile nastavit će razgovore u Beču u ovoj sedmici o nuklearnom sporazumu, koji je Washington napustio prije tri godine i nakon toga je ponovo uveo sankcije Islamskoj Republici.

- Preporučujem im da iskoriste ovu priliku koju im je, u dobroj volji, ponudio Iran i ukinu sve sankcije na praktičan i verifikaciji podložan način - kazao je Gharibabadi.

Iranski potez na prekidu pristupa IAEA nadzornim snimcima rezultat je parlamentarnog glasanja koje se uveliko smatra pritiskom na Bidenovu administraciju da se vrati nuklearnom sporazumu i ukine sankcije, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu