Svijet     | 24.05.2021. 17:03 |

Sve glasniji pozivi u Evropi za kaznene mjere protiv Bjelorusije

FENA Internet

MINSK, 24. maja (FENA) - Pozivi na stvaranje zone zabranjenih letova u bjeloruskom zračnom prostoru i zabranom slijetanja postali su glasniji u ponedjeljak dok evropske zemlje razmatraju načine da iskažu svoj gnijev prinudnim prizemljivanjem aviona aviokompanije  Ryanair s disidentom u sebi na letu prema Minsku.

Podaci o trenutnom boravištu disidentskog bjeloruskog novinara Romana Protaševiča, koji je prebačen u pritvor nakon što je putnički avion u kome se nalazio bio prinuđen da prizemlji u bjelorusku prijestonicu tokom vikenda, ostaju nepoznati.

Protaševič, 26-godišnji bloger i aktivista koji je tražen u svojoj domovini zbog podsticanja na proteste protiv dugogodišnjeg čelnika Aleksandra Lukašenka, između ostalih optužbi, uhapšen je nakon što je avion Ryanira na letu iz Grčke prema Litvaniji preusmjeren u Minsk u nedjelju.

Vlade širom Evrope reagovale su  sa zgražanjem, sugerirajući kako je autoritarni bjeloruski čelnik koristio opravdanje sigurnosne prijetnje da izvede „državnu otmicu“ civilnog aviona kako bi uhapsio svog kritičara.

Evropska unija razmatra kaznene mjere, uključujući sankcije odgovornim za incident, kao i zabrane slijetanja avionima bjeloruske državne aaviokompanije Belavia na sve aerodrome članica bloka i objavu zračnog prostora iznad Bjelorusije zonom zabranjenih letova.

Čelnici u Latviji i Francuskoj već insistiraju na zatvaranju bjeloruskog zračnog prostora za međunarodne letove, uključujući i preusmjeravanje letova aviokompanija Wizz Air i Air Balti, dok je poljska aviokompanija LOT saopćila da priprema planove promjene ruta.

Belgija i Čeeška Republika pozvale su bjeloruske ambasadore u svojim zemljama radi razgovora o prinudnom slijetanju, kao i zbog poziva na oslobađanje Protaševiča.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab izjavio je da bi se vijeće Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju trebalo sastati da „razmotri režimsko kršenje međunarodnih pravila o zaštiti sigurnosti u civilnoj avijaciji“.

Čelnici EU raspravljat će o eventualnim mjerama na svom samitu tokom dana. Ambasadori članica NATO-a raspravljat će o tom pitanju u utorak.

Portparol bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da je bivša sovjetska republika otvorena za međunarodnu istragu prinudnog slijetanja, ali je branio bjeloruske akcije, rekavši da su one u potpunosti poštovale sva međunarodna pravila, i odbacio je kritike EU.

Rusija je također održala međunarodnu istragu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov zatražio je „odlučnu procjenu“ incidenta, navodeći da su se već pojavili pozivi za sankcijama nakon procedure koja se, kako je rekao, odvijala u skladu s međunarodnim smjernicama.

- Ne želimo biti umiješani u utrku osuđivanja nekoga ili podržavanja nečega - kazao je.

Bjeloruski državni mediji javili su da je preusmjeravanje aviona izvršeno po Lukašenkovim ličnim instrukcijama nakon što je navodno bio obaviješten o eventualnoj bombi podmetnutoj u avionu. Također je naredio uzlijetanje borbnog aviona MIG-29 kako bi dopratio avion Ryanaira, prenosi novinska agencija Belta.

Lukašenko (66), predvodi Bjelorusiju - bivšu sovjetsku republiku u istočnoj Evropi koja graniči s članicama EU Poljskom, Litvanijom i Latvijom - duže od četvrt stoljeća, ne tolerišući nezadovoljstvo.

Protaševičev otac Dmitrij izjavio je u intervjuu za bjelorusku radio stanicu Radio Svoboda kako je uvjeren da operacija „ne uključuje samo“ tajnu službu zemlje, aludirajući na umješanost Moskve.

Rusija je bliski saveznik Bjelurusije, prenosi dpa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu