Bosna i Hercegovina

Sud BiH - Pritisci na sudije mogu dolaziti i od medija

Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Povodom sve učestalijih medijskih izvještavanja o Sudu Bosne i Hercegovine, u kojima se iznose neosnovani, netačni i tendenciozni navodi, a radi ispravljanja krive slike u javnosti, sudije Suda BiH uputili su javnosti i medijima javno saopćenje u kojem se upozorava da pritisci na sudije mogu dolaziti i od medija.

-Sud Bosne i Hercegovine od osnivanja ne prestaje biti u fokusu medija, udruženja, političara i opće javnosti, kako zbog svojih nadležnosti i predmeta koji se vode, tako i zbog visoke društvene odgovornosti ove državne institucije. Nažalost, naspram objektivnog izvještavanja, svjedočimo i svakodnevnom medijskom izvještavanju koje obiluje neosnovanim tvrdnjama, netačnim navodima i tendencioznim konstrukcijama, navodi se u saopćenju.

Nadalje se ističe da u demokratiji sve institucije vlasti, a pravosuđe na prvom mjestu, trebaju biti otvorene u svom radu prema javnosti, te biti podložne javnoj, osnovanoj i argumentovanoj, kritici.

-Nasuprot tome, kod jednog dijela medija u Bosni i Hercegovini kontinuirano se objavljuju medijski natpisi koji ne predstavljaju objektivnu kritiku, niti sadrže osnovane pravne stavove, niti prikazuju ispravnu sliku stvarnog stanja. Nažalost, s vremena na vrijeme i pojedini nosioci izvršne i zakonodavne vlasti i političari budu uvučeni u te medijske kampanje pa daju nepromišljene izjave. Utoliko, već se odavno prepoznaju obrisi kontinuirane orkestrirane tendencije, s očito ponovo istom svrhom kao nebrojeno puta do sada - cilj je Sud Bosne i Hercegovine ponovo izložiti pritisku. Nedolično je i suprotno slobodi govora iznositi navode koji ne služe očuvanju nezavisnosti i autoritetu suda, te predstavlja grubu zloupotrebu medija iznositi neprovjerene i netačne navode, kojima se gradi krivo javno mnijenje, nanosi šteta Sudu i pravnoj državi, a sudije nastoji podvrgnuti pritisku koji treba rezultirati donošenjem odluka po diktatu tih tendencioznih medijskih natpisa. Sudije Suda Bosne i Hercegovine neće podleći takvim pritiscima, jer sudije odlučuju u zakonito provedenoj proceduri, na osnovu činjenica i dokaza, u zadokumentovanim postupcima, javno dostupnom i obrazloženom odlukom, podložnoj provjeri u višim instancama, samostalno i nezavisno, upozoravaju iz Suda BiH.

Nasuprot tome, navode, medijski natpisi s proizvoljnim i selektivnim pravnim tumačenjem i koji izvrću teze, pa Sud prikazuju podložnim rukovodiocu institucije, samo su blijedi pokušaj zamagljivanja stvarnog stanja - sudska organizacija i funkcionisanje sudova bitno su drugačiji od organizacije i rada tužilaštava. U tužilaštvima, vlada načelo monokratije, što znači da je glavni tužilac neposredno, hijerarhijski i funkcionalno nadređen tužiocima, odnosno da neposredno odlučuje svojom saglasnošću o podizanju optužnice i njenom sadržaju.

-Uloga predsjednika sudova zakonski je potpuno drugačija. Predsjednici sudova nemaju prema odlukama i presudama sudija nikakvu ingerenciju, niti zakonsku niti u praksi, jer su sudije samostalne i nezavisne u svom odlučivanju. Odluke sudova prolaze više stepena provjere, pa i u jednostavnom krivičnom postupku promijeni se 13 različitih sudija koji odlučuju o različitim segmentima ili o postupku u cjelini. Nasuprot tome, kod postupanja tužilaštava definitivnu odluku donosi glavni tužilac, potpuno autonomno i s punim ovlastima, a stoje potpuno drugačije u odnosu na organizaciju sudova i ulogu predsjednika sudova. Sudije svaku svoju odluku obrazlažu, javno objavljuju, podvrgavaju testu i viših instanci i stručne i opce javnosti, te se s pravom pridružuju osnovanim pisanjem medija o potrebi objavljivanja optužnica tužilaštava u Bosni i Hercegovini, jednako kao stoje to praksa sudova da objavljuju presude, ističe se u saopćenju.

Zbog svega navedenog, sudije Suda Bosne i Hercegovine odbacuju nesuvisle navode o tobožmm utjecajima na njihovu pojedinačnu sudijsku i kolektivnu sudsku nezavisnost i pozivaju da se medijsko izvještavanje određenih medija vrati u granice argumentovanog, tačnog i istinitog, te prestane sa stvaranjem nepodnošljive i neukusne medijske klime kojoj je očit cilj neisitnitim pisanjem, urušavanje autoriteta i ugleda sudija i Suda Bosne i Hercegovine. Na koncu, sudije Suda Bosne i Hercegovine još jednom potvrđuju svoju punu opredijeljenost za zakonito, savjesno i časno, nezavisno, samostalno, dostojanstveno i dolično vršenje dodijeljenih pravosudnih funkcija, u skladu sa zakonom i kodeksom.

-Cijeneći ozbiljnost trenutka, uzrokovanog sve učestalijim i frekventnijim natpisima ovakve vrste od strane određenih i uvijek istih medija, ovo saopćenje ćemo uputiti i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, te misijama stranih organizacija i zemalja zaduženim za vladavinu prava i provedbu mira, uz ponovni poziv da ostvare uvid i izvrše monitoring i ekspertizu u sve sudske postupke, u skladu sa zakonom, zaključuje se u saopćenju koje potpisuje predsjednik i sudije Suda BiH.

 

(FENA) D.J.