Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 14:51 |

OHR, supervizor i Arbitražni tribunal ostaju garanti stabilnosti Brčko Distrikta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FENA) -Stranka demokratske akcije pozdravljamo čvrsto opredjeljenje Vlade Brčko Distrikta na čelu s gradonačelnikom Esedom Kadrićem, Skupštine Brčko Distrikta, te cjelokupne institucionalne strukture Brčko Distrikta da nastave reformske procese na unaprjeđenju dobre vladavine, infrastrukturnog razvoja i poslovnog okruženja, a sve u cilju stabilnog i prosperitetnog Brčkog, a time i stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine. 

Podrška međunarodnih partnera domaćim institucijama vlasti, a naročito intenzivan angažman supervizora za Brčko Distrikt i Ureda visokog predstavnika (OHR), naglašavaju, važan je elemenat do sada postignutog uspjeha u Brčkom i to je jedan od primjera pozitivnog doprinosa međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. 

- Intenzivan angažman međunarodne zajednice, predvođene OHR-om, je garant reformskih procesa u Brčko Distriktu, ali i njegove stabilnosti i održivosti, naročito u svjetlu prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, osporavanju njenih nadležnosti i institucija, te nepoštivanju njihovih odluka. Podsjećamo da Brčko Distrikt, u skladu s amandmanom i na Ustav BiH, postoji pod suverenitetom Bosne i Hercegovine i spada pod nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, kao i da je zaštita statusa i ovlaštenja Distrikta u ingerenciji Ustavnog suda BiH - navodi se u saopćenju ove stranke. 

Svako osporavanje državnih nadležnosti, dodaju, uključujući osporavanje nadležnosti prenesenih na državu u skladu s Ustavom BiH i zahtjeve za njihov povrat na entitetski nivo, te svako osporavanje državnih institucija i njihovih odluka, a naročito osporavanje Ustavnog suda BiH i nepoštivanje njegovih konačnih i obavezujućih odluka, dovodi u pitanje stabilnost i pravnu poziciju Distrikta.

- Da takvih pokušaja ima, svjedoči kontinuirano obilježavanje neustavnog „dana entiteta RS“ u Brčkom, koje se ove godine organiziralo na temelju akata i uz angažman institucija ovog bosanskohercegovačkog entiteta. Imajući u vidu nedavnu odluku Ustavnog suda BiH, kojom se ograničavaju podnosioci apelacija po pitanjima vezanim za amandman i na Ustav BiH, jasno je da, u ovom trenutku, de facto ne postoji domaći instrument zaštite Distrikta. Zbog toga OHR, supervizor za Brčko Distrikt i Arbitražni tribunal moraju ostati garant stabilnosti i održivosti Distrikta, njegovog statusa i ovlaštenja, zaključuju u saopćenju SDA.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu