Svijet     | 26.05.2021. 16:20 |

Blinken se sastao s vodećim egipatskim zvaničnicima u Kairu

FENA Internet

KAIRO, 26. maja (FENA) – Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se s vodećim egipatskim zvaničnicima u Kairu u srijedu tokom bliskoistočne turneje koja ima za cilj snaženje primirja koje je okončalo najteže sukobe u posljednjim godinama između Izraela i naoružanih Palestinaca.

Egipat ima dobre odnose s obje strane u sukobu i igrao je ključnu posredničku ulogu u dogovaranju primirja u Gazi nakon 11 dana nasilja, u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama.

Tokom kratke posjete Blinken se sastao s predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem, ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukryjem i čelnikom obavještajne službe Abbasom Kamelom u predsjedničkoj palati.

- Sjedinjene Države i Egipat zajednički rade na omogućavanju Izraelcima i Palestincima da žive u miru i sigurnosti – izjavio je Blinken tokom obraćanja osoblju američke ambasade u Kairu.         

- A mi u Egiptu imamo stvarnog i efikasnog partnera u suočavanju s nasiljem, privodeći ga kraju relativno brzo. I sada zajednički gradimo nešto pozitivno – kazao je.

Blinken je doputovao u Egipat nakon kratkih boravaka u Jerusalemu i Ramallahu i kasnije bi trebao posjetiti Jordan. On je u utorak obećao da će Sjedinjene Države pružiti novu pomoć za obnovu Gaze, uključujući 5,5 miliona dolara za pomoć u oporavku od razaranja i skoro 33 miliona dolara za UN-ovu agenciju koja pomaže Palestincima u Pojasu Gaze, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu