Bosna i Hercegovina     | 27.05.2021. 17:19 |

Konferencija ministara za područje zdravstva u BiH: Stanje izuzetno povoljno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Deveta sjednica ministara za podrčje zdravstva u Bosni i Hercegovini na kojoj su razmatrane najaktualnije teme u svezi s pandemijom COVID-19 održana je danas. 

Članovi konferencije razmotrili su trenutnu epidemiološku situaciju i konstatirali da je stanje izuzetno povoljno, posebice ima li se u vidu činjenica da je dvotjedni broj novozaraženih na 100.000 stanovnika pao ispod 75, što Bosnu i Hercegovinu svrstava u zemlje čiji državljani imaju olakšan prelazak granica.

Situaciju povoljnom čini i sve veći broj cijepljenih građana, odnosno činjenica da isporuke cjepiva Bosni i Hercegovini teku kontinuirano. Do sada je u BiH ušlo više od 500.000 doza cjepiva kroz COVAX i EU4HEALTH, donacije i direktnu nabavu.

Najviše doza stiglo je iz COVAX, a očekuju se i nove isporuke, kao i informacije o nastavku isporuka tijekom ljeta i jeseni. Značajne isporuke očekuju se i kroz mehanizam Europske unije, a u tijeku su i razgovori o mogućim državama unije koje su u mogućnosti da dio svojih cjepiva prodaju Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu