Bosna i Hercegovina     | 28.05.2021. 11:41 |

Skupština KS donijela odluku za zaključivanje ugovora o nabavci ruskih vakcina

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 28. maja (FENA) – Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su na hitnoj sjednici jednoglasno dali saglasnost za zaključivanje ugovora  sa Ruskim fondom za strane investicije, o nabavci vakcina.

Kanton Sarajevo i Vlada Federacije BiH 15. aprila potpisali su sporazum o zajedničkoj nabavci Sputnik V vakcina od Ruske Federacije,  a dogovoreno je da 40 posto vakcina ide Kantonu, a 60 posto Vladi FBiH ili 200.000 doza za Kanton, a 300.000 doza za Federaciju BiH.

Stoga je premijer KS Edin Forto sazvao hitnu sjednicu Skupštine KS na kojoj je zastupnicima prezentirao rizike potpisivanja ugovora, jer je za taj ugovor nadležan sud koji nije u BiH, te je rečeno da neće biti izdate bankovne garancije.

- Dogovoreno je avansno plaćanje 50 posto iznosa za svaku pojedinačnu isporuku, a ne za ukupno poručenu količinu, čime se smanjuje rizik u nabavci i plaćanju – kazao je Forto i dodao da je cijena 9,95 dolara po dozi i to je jedinstvena cijena proizvođača, plus troškovi prevoza.

Bosnalijek će biti uvoznik sa minimalnom zakonskom maržom, a sukcesivna isporuka, kako je Forto najavio, očekuje se u šestom mjesecu, prvo 25.000 doza.

Naglašeno je i to da Kanton ima kapaciteta za skladištenje svih vrsta vakcina.

Zastupnici  Skupštine KS su pružili bezrezervnu podršku premijeru da potpiše ugovor, jer je, kako su istakli, zdravlje građana najvažnije.

Iako postoje brojne spekulacije da Evropska unija još uvijek nije odobrila ruske i kineske vakcine, te da li će građani, posebno sportisti imati problema pri prelasku granica EU, navedeno je da je to tehničko pitanje, ali da bi dokaz o vakcinisanju morao biti uvažen.

U tom smislu je zastupnica SBB-a Bilsena Šahman naglasila da je najbolja ona vakcina do koje se može najbrže doći, te da će u dogledno vrijeme sve vakcine biti odobrene.

Zastupnica Naroda i pravde (NiP) Amra Junuzović-Kaljić je pojasnila da vakcina, kao imunobiološki lijek, mora imati tri karakteristike: kvalitet, efikasnost i sigurnost, te je u tom kontekstu svaka vakcina dobra.

Zaključeno je i to da  je najvažnije da što više ljudi primi prvu dozu vakcine protiv koronavirusa i da se prima ona koja je u tom trenutku dostupna.

Zastupnici su također pozvali p građane Kantona Sarajevo da prihvate bilo koju vakcinu koja im u datom trenutku bude  na raspolaganju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu