Bosna i Hercegovina     | 31.05.2021. 14:15 |

Udarna grupa za borbu protiv terorizma ulazi u 18. godinu svog rada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Održan je sastanak Udarne grupe za  borbu protiv  terorizma i jačanje sposobnosti za borbu protiv terorizma, a središnje teme odnosile su se na rad i aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih pravosudnih, policijskih, sigurnosnih i agencija za provedbu zakona, u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma u Bosni i Hercegovini.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić predsjedavala je sastankom Udarne grupe, koji je održan u Tužiteljstvu BiH, a na kojem su sudjelovali visoki dužnosnici iz pravosudnih institucija, kao i policijskih i sigurnosnih agencija i institucija za provedbu zakona sa razine Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Na sastanku je glavna tužiteljica Tadić, prezentirala rad i rezultate Udarne grupe, koja u ovoj godini, ulazi u 18. godinu svog rada i djelovanja.

Tužiteljstvo BiH je radeći zajedno sa partnerskim institucijama, podiglo optužnice protiv 63 osobe, za kaznena djela povezana sa terorizmom. Od tog broja, postupci protiv 51 osobe su okonačni, a suđenja su u tijeku u predmetima za još 12 optuženih osoba. Pravomoćno su izrečene kazne u trajanju od blizu 180 godina zatvora.

Presude u predmetima za kaznena djela terorizma, u visokom procentu su osuđujuće, oko 95%, a u predmetima za sudjelovanje državljana BiH na stranim ratištima i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u Siriji i Iraku, sve presude bile su osuđujuće.

Na sastanku Udarne grupe razgovarano je o radu i aktivnostima u okviru otkrivanja i procesuiranja kaznenih djela terorizma, sudjelovanju u globalnoj anti-terorističkoj koaliciji, prevenciji terorističkih aktivnosti i opasnosti od terorizma, kao i procesu deradikalizacije i resocijalizacije osoba, koje su bile u dodiru sa aktivnostima povezanim sa terorizmom.

Sudionici sastanka prezentirali su stanje u ovoj u oblasti u institucijama iz kojih dolaze, te je dogovoren nastavak dobre suradnje tužiteljstava, policijskih, sigurnosnih i agencija za provedbu zakona u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma u Bosni i Hercegovini u narednom periodu.

Sastanku su nazočili i predstavnici međunarodnih institucija koje su uključene u aktivnosti borbe protiv terorizma, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu