Svijet     | 31.05.2021. 15:15 |

Air France otkazao letove za Moskvu nakon ruskog neodobravanja

FENA Internet

MOSKVA, 31. maja (FENA) - Air France otkazao je još dva leta za Moskvu u ponedjeljak nakon što ruske vlasti nisu dale odobrenje za planove leta kojima se izbjegava bjeloruski zračni prostor.

Evropska unija tražila je od aviokompanija svojih članica da izbjegavaju Bjelorusiju u jeku zgražanja zbog prinudnog slijetanja aviona aviokompanije Ryanair na putu od Litvanije do Grčke 23. maja i hapšenja disidentskog novinara u avionu.

-   Air France potvrđuje otkazivanje letova AF1154 i AF1654 s pariškog aerodroma Charles de Gaulle za Moskvu 31. maja 2021. jer odobrenje ruskih vlasti da uđu na njihovu teritoriju nije dobijeno – navodi aviokompanija.

Francuski avioprijevoznik, dio šire grupacije Air France-KLM, bio je prinuđen da otkaže dva leta na liniji Pariz-Moskva prošle sedmice nakon što nije dobio rusko odobrenje planova za letove koji izbjegavaju bjelorusku teritoriju.

Izgledalo je da su prepreke za preusmjeravanje aviona Air Francea bile otklonjene krajem prošle sedmice, omogućujući Air Franceu da obavi dva leta na relaciji Pariz-Moskva tokom vikenda.

Posljednji nesporazumi desili su se, međutim, nakon što je Air France ponovo predložio rute za izbjegavanje Bjelousije u okviru sezonskog procesa obnove planova letenja, saopćio je portprol Air Francea.

Ruska savezna avijacijska agencija Rosavijacija u ponedjeljak je odbila komentirati novonastalu situaciju. Rusija, najveća saveznica Minska, upozorila je aviokompanije u prošloj sedmici da bi promjene u rutama između Evrope i Rusije mogle dovesti do produženja vremena za odobrenje letova, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu