Kultura     | 02.06.2021. 15:36 |

Premijera "Sedam strahova" Selme Spahić za kraj 71. pozorišne sezone BNP-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 2. juna (FENA) – Zbog ograničenog broja mjesta te velike zainteresiranosti publike, nova predstava u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta, „Sedam strahova“, imat će, ovog vikenda, dvije premijere na Velikoj sceni BNP-a.

Prva premijera ove predstave, koja je nastala po istoimenom romanu zeničkog pisca i novinara Selvedina Avdića te u režiji Selme Spahić, bit će održana u petak, 4. juna, a druga u subotu, 5. juna (obje sa početkom u 19.30 sati).

-Ovo je još jedna premijera BNP-a i, ono što moram napomenuti, 20. festivala bh. drame, koji će se održati u mjesecu septembru ove godine - kazao je danas na pres-konferenciji direktor BNP-a Miroljub Mijatović.

Predstava je, napomenuo je Mijatović, rađena prema prvom romanu Selvedina Avdića, za koji je „dobio mnogo nagrada, a koji je redateljici i cijeloj ekipi bio jako inspirativan“. BNP ovom predstavom, ističe Mijatović, zatvara i svoju, 71. pozorišnu sezonu.

U predstavi, istakao je Mijatović, glume domaći, glumci zeničkog pozorišta, pojačani Erminom Bravom iz Sarajeva.

-Nama je, ovo, svima bilo jako važno i zbog važnosti romana za bh.književnost - kazala je redateljica Spahić, koja je napomenula da je, zajedno s dramaturginjom Eminom Omerović, početkom ove godine te puna dva mjeseca, prije nego će i početi s probama, radila na dramatizaciji teksta.

Cilj je bio da, podvukla je, „Selvedinov fenomenalan unutarnji i vanjski svijet likova“, mješavinu fikcije i realnosti, u stvari, „roman toka svijesti“, pretoče u teatarski jezik, a što nije bilo nimalo jednostavno.

-Stalno smo bile u dilemi da li, zapravo, oduzimamo od romana- šta mu dodajemo u teatarskom, nekom, slikovnom svijetu i da li će to biti suštinski, neki, pandan onoj vrsti mašte koju nam nudi Selvedin.

Bilo nam je jako važno da, zapravo, nemamo naraciju- nekoga ko nam prepričava šta se dešava, nego da to sve bude pretočeno u zaista dramski jezik- istakla je Spahić.

Nada se, kaže, da su u tome i uspjeli, jer je „roman jako subverzivan, politički izuzetno značajan- Selvedin ga karakteriše kao svoj prostor slobode“.

-Rekao nam je da mu je jako važno da je predstava, na taj način, također, politički direktna i bavi se našom kolektivnom traumom, kolektivnom krivicom, istorijom ovog grada...

Ono što je nama jako bitno, jeste da imamo taj momenat pročišćenja i progovaramo o svim temama koje su bitne za sve nas, da bismo bili zdravo i, eto, ako ništa, ozdravljeno društvo- podvukla je redateljica Spahić.

Dramaturginja Emina Omerović istakla je kako je imala tremu i odgovornost prenijeti autorov „uzbudljiv svijet na scenu“.

 - Roman je, nekako, prepun značenja, nijansi, detalja, tragova...koji svako novo čitanje romana čine jednako uzbudljivim, jer otkrivate nešto što ste, možda, na prvo čitanje propustili - kazala je Omerović, koja je dodala da su imali zadatak da „čitalačko iskustvo pretoče u teatarsko“, sa svim detaljima koji će ostaviti napetost i uzbudljiv svijet za publiku.

Glumački ansambl ove predstave čine: Ermin Bravo, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Lana Delić, Selma Mehanović, Uranela Agić, Snežana Vidović, Siniša Vidović, Enes Salković, Muhamed Bahonjić i Predrag Jokanović,  te dječaci i djevojčice: Tarik Hodžić, Osman Efendić, Arman Salihović, Vedad Babanović, Iman Muslić i Luna Lisica.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu