Svijet     | 03.06.2021. 17:49 |

Biden će se sastati s Erdoganom tokom mjeseca

FENA Internet

WASHINGTON, 3. juna (FENA) - Predsjednik Joe Biden sastat će se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom tokom svog putovanja u Evropu kasnije ovog mjeseca, objavila je u četvrtak Bijela kuća.

Sastanak, koji će se održati 14. juna na marginama samita NATO-a u Briselu, uslijedit će u pozadini određene napetosti između dvojice lidera.

Erdogan je tražio ranije sastanak s Bidenom nakon stupanja na dužnost američkog predsjednika. A kasnije je izrazio nezadovoljstvo kada je Biden nazvao masovna ubistva Armenaca od Turaka 1915. godine "genocidom", dekretom kojem se Ankara dugo protivila.

Bijela kuća objavila je i druge detalje prvog Bidenovog putovanja u inozemstvo kao predsjednika, koje počinje sljedeće sedmice. Predsjednik će se prvi put sastati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom 10. juna uoči prisustvovanja samitu G-7 u Cornwallu u Velikoj Britaniji.

Biden i prva dama Jill Biden imat će audijenciju kod kraljice Elizabete u dvorcu Windsor prije nego što krenu u Belgiju na NATO i evropski samit. Dok će biti tamo, sastat će se s domaćinom kraljem Philippeom i belgijskim premijerom Aleksanderom De Croom.

Putovanje će se završiti u Ženevi, gdje će se Biden 16. juna sastati sa švicarskim predsjednikom Guyem Parmelinom i ministrom vanjskih poslova Ignaziom Cassisom uoči svog dugo očekivanog samita s ruskim Vladimirom Putinom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu