Stranačke aktivnosti     | 04.06.2021. 11:49 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Praksa otvorenih napada na novinare posljedica je potpunog odsustva države da zaštiti slobodu medija i medijske radnike koji su u prvoj polovini 2021. godine ponovo bili česte mete napada. I prethodnih godina smo svjedočili napadima na novinare i novinarke, gdje su napadači prošli nekažnjeno, što je otvorilo put za nove napade i prijetnje.

Platforma za progres snažno podržava slobodu medija i stoji na strani medijskih radnika. Zbog toga pozivamo da se praksa nekažnjivosti odgovornih za napade na novinare prekine, kako bi se stvorilo bezbjedno okruženje za rad svih medijskih kuća, novinara i novinarki.

Umjesto razvoja medijskih sloboda, stvaranje boljih uslova za rad, trenutno je na snazi rad u nepovoljnim uslovima, gdje su medijski profesionalci izloženi čestim pritiscima u kojima se dovodi u pitanje njihova bezbjedost. Pored spoljnih napada, novinari se bore sa cenzurom i autocenzurom, te čestim kršenjem osnovnih ljudskih prava.

Sloboda medija i nesmetan rad novinara je jedan od najboljih pokazatelja demokratije u jednom društvu, a da bi se tako nešto postiglo, medijima se moraju obezbijediti uslovi.

Prema podacima Linije za pomoć novinarima BH novinara tokom 2019. registrovano je 56 napada, prijetnji i drugih kršenja medijskih sloboda i prava novinara, dok je u 2020. godini taj broj porastao na 69 slučajeva. U posljednjih nekoliko mjeseci, svjedočili smo nastavku ovog trenda.

Platforma za progres još jednom ističe važnost slobode medija i poziva da se kazne odgovorni za napade, prijetnje i kontinuirano stvaranja osjećaja nesigurnosti za rad naših novinara i novinarki.

Sloboda medija mora biti obaveza države i obaveza svih nas.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu