Svijet     | 04.06.2021. 20:05 |

Dvoje novinara i zvaničnik poginuli od protutenkovske mine u Azerbejdžanu

FENA Internet

BAKU, 4. juna (FENA) - Dvoje novinara i lokalni zvaničnik ubijeni su u petak u eksploziji mine u azerbejdžanskoj četvrti Kalbajar na teritoriji koju su u novembru napustile armenske snage, saopćilo je generalno tužilaštvo.

Snimatelj državne televizije AzTV i dopisnik azerbejdžanske državne novinske agencije ubijeni su kada je njihovo vozilo naišlo na protutenkovsku minu. Lokalni zvaničnik je takođe poginuo, a četiri osobe su ranjene, javlja Reuters.

Incident se dogodio u vrijeme pojačanih tenzija u širem regionu, a Azerbejdžan i Armenija su se međusobno optuživali za upad na granice posljednjih sedmica, naglašavajući krhkost prekida vatre koji je zaustavio šest sedmica borbi između armenskih snaga i azerbejdžanske vojske prošle godine. 

Azerbejdžansko ministarstvo vanjskih poslova za eksploziju je optužilo Armeniju, navodeći da je namjernim postavljanjem nagaznih mina prekršila Ženevske konvencije. Nije bilo neposrednog odgovora iz Armenije.

U prošlogodišnjem sukobu je Baku protjerao armenske snage s područja teritorije koju su kontrolisali od devedesetih u i oko enklave Nagorno-Karabah.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu