Bosna i Hercegovina     | 10.06.2021. 10:55 |

Deminiranjem sumnjive površine u općini Tešanj 'oslobođeno' 523.000 m2 zemljišta

FENA Saopćenje

TEŠANJ, 10. juna (FENA) - Projekt deminiranja minski sumnjive površine Oraš Planje u općini Tešanj, kojeg je finansirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država, uspješno je realiziran.

Završetkom projekta 'oslobađanja' 523.000 metara kvadratnih minski sumnjive površine Oraš Planje u općini Tešanj, ova općina korak je bliže cilju da postane slobodna od mina. 

Koliko je ovaj projekt značajan govori i činjenica da se upravo na tom lokalitetu od rata dogodilo 12 minskih incidenata, u kojima je stradalo čak 14 osoba.

Projekt je u potpunosti finansiran sredstvima koje je osigurala Vlada SAD, a aktivnosti deminiranja izvodilo je Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina – MDDC.

Realizacijom ovog projekta postignut je još jedan značajan uspjeh u oblasti protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini.  

Projekt MSP Oraš Planje pripremio je Centar za uklanjanje mina u BiH sa kojim je MDDC usko sarađivao tokom realizacije aktivnosti deminiranja, a pronađene su i uništene 74 mine i druga eksplozivna sredstva.

Kako je naglasio načelnik općine Suad Huskić, projekt je od velikog značaja za lokalno stanovništvo koje je decenijama od završetka rata živjelo okruženo minama.

- Želim iskazati zahvalnost Vladi Sjedinjenih Američkih Država, jer bez  njihove pomoći općina Tešanj sigurno ne bi mogla realizovati navedeni projekat. Uspješno je uklonjena opasnost po život 900 stanovnika Oraš Planja i otvorene su mogućnosti strateškog razvoja turizma, obrade poljoprivrednog zemljišta, stvoreni preduslovi sigurnog vodosnabdjevanja ovog područja, kao i realizaciji planiranih projekata ove lokalne zajednice – naglasio je općinski načelnik.

Završetak ovog projekta predstavlja dobru osnovu za realizaciju zacrtanih ciljeva iz Strategije općine Tešanj, a to je da se do 2023. godine općina Tešanj u potpunosti očisti od mina.

Sada je ova površina vraćena lokalnoj zajednici na sigurnu i produktivnu upotrebu, a poznato je da se niti jedna zajednica ne može razvijati ukoliko na njenoj teritoriji mine ograničavaju slobodu kretanja i življenja.

Ohrabruje činjenica da će se na ovom lokalitetu moći ostvariti svi razvojni projekti koji su do sada bili onemogućeni zbog prisustva mina, saopćeno je iz MDDC-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu