Bosna i Hercegovina     | 11.06.2021. 12:07 |

Prodanović: Prisilnom radu i izrabljivanju izloženo više od 200 miliona djece

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Prema podacima međunarodnih organizacija prisilnom radu i izrabljivanju izloženo je više od 200 miliona djece starosti od pet do 14 godina, upozorio je danas predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović.

U svijetu se 12. juna obilježava Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada od 2002. godine, a ustanovila ga je Međunarodna organizacija rada s ciljem pokretanja akcija u svijetu i podizanja svijesti protiv dječijeg rada i zapošljavanja djece, kao i traženja podrške vlasti, socijalnih partnera, civilnog društva i medija u kampanji protiv svakog oblika izrabljivanja djece.

- Na opasnim poslovima u izrazito štetnim uvjetima radi oko 130 miliona djece, više od milion djece su žrtva prodaje, a oko 300.000 djece nose oružje i učestvuju u ratovima širom svijeta. Isti podaci govore da svake godine od posljedica nesreća na radu umre više od 20.000 djece - podvukao je Prodanović.

Obaveze Bosne i Hercegovine da preduzima aktivnosti na potpunom iskorjenjivanju dječjeg rada i prisilnog zapošljavanja proističu iz ratifikacije Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima djeteta, Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 182 o najgorim oblicima iskorištavanja dječjeg rada, kao i iz prihvatanja Ciljeva Agende UN za održivi razvoj, kojima je predviđeno da se do 2025. godine iskorijene svi oblici dječjeg rada.

Ovaj dan prilika je da se podsjete institucije vlasti na svim nivoima u BiH na potrebu da preduzmu sve mjere i radnje kako bi se ispunile obaveze koje proističu iz međunarodnih dokumenata s ciljem potpunog iskorjenjivanja dječjeg rada, te prisilnog zapošljavanja i iskorištavanja djece, kazao je Prodanović.

Pozvao je sve organizacije civilnog društva koje se aktivno bave ovim problemom, te relevantne međunarodne organizacije da ulože dodatne napore kako bi djeca u Bosni i Hercegovini uživala sva prava proistekla iz međunarodnih konvencija, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu