Svijet     | 11.06.2021. 15:15 |

Šef kineske diplomatije Yang održao telefonski razgovor s Blinkenom

FENA Internet

PEKING, 11. juna (FENA) - Šef kineske diplomatije Yang Jiechi održao je telefonski razgovor s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u petak, javio je kineski državni emiter programa CCTV, ne pružajući detalje o onome o čemu je raspravljano.

Njihov telefonski reazgovor dolazi u vrijeme napetih odnosa između dvije najveće svjetske ekonomije u brojnim pitanjima, od tehnologije do ljudskih prava i pandemije koronavirusa.

Yang, koji je direktor Komisije za vanjsku poliriku kineske vladajuće Komunističke partije, učestvovao je u žestokoj razmjeni mišljenja s Blinkenom i drugim američkim zvaničnicima na Aljasci u martu, tokom prvog susreta američkih i kineskih zvaničnika na visokom nivou otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost.

Američki Senat u ovoj je sedmici usvojio zakonodavstvo koje ima za cilj jačati sposobnost zemlje da se natječe s kineskom tehnologijom. Bidenova administracija također je saopćila da će uvesti nove stroge mjere protiv Kine u, kako tvrdi, borbi protiv nepoštene trgovinske prakse Pekinga, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu