Bosna i Hercegovina     | 12.06.2021. 16:42 |

Denidas: Brži proces EU integracija najbolji put ka stabilnosti i prosperitetu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Ministar vanjskih poslova Grčke Nicos Denidas poručio je u pismu ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković da se slaže s njom da je brži i dinamičniji proces evropskih integracija najbolji put ka stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana.

Denidas je pismo poslao kao odgovor na pismo koje je povodom Dana Evrope ministrica Turković poslala šefovima diplomatija država članica Evropske unije, a u kojem je istakla da većina građana BiH i dalje podržava evropske integracije, te da postoje političke snage koje su spremne bez odlaganja provesti potrebne reforme.

- Drago mi je čuti da velika većina bh. građana podržava evropske integracije i da postoji razumijevanje da ono nema alternativu. Uvjeren sam da nema drugog puta za zapadni Balkan od evropskin integracija - naglasio je Denidas.

Također, istakao je kako žele vidjeti odlučan i održivi napredak BiH ka punoj stabilnosti, tržišnoj ekonomiji i dobrobiti za građane.

- Stabilnost, sigurnost, prosperitet i funkcionalnost BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države je izuzetno važna za Grčku i za Evropsku uniju. Posebno mi je drago čuti vaša uvjeravanja da su demokratske političke snage u vašoj državi spremne provesti sve potrebne reforme bez odlaganja. Ohrabrujemo vas da reforme ubacite u brzinu više - navedeno je, između ostalog, u pismu ministrici Turković.

Grčka je, također, ponudila pomoć u procesu integracija, naglašavajući da je predana jačanju bilateralnih odnosa i ubrzanju evropskog puta BiH, navedeno je.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti