Bosna i Hercegovina     | 16.06.2021. 12:21 |

Brčko: Rast gospodarskog sektora osnovni pokretač dodatnih investicija

FENA Saopćenje

BRČKO, 16. lipnja (FENA) - Nakon što je Skupština Brčko distrikta BiH usvojila Odluku o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe, STUDEN Grupa nastavlja s projektom izgradnje prve poslovne zone u Distriktu, a početna faza radova bit će završena već u ovoj godini.

"Sad je prilika za revitalizaciju gospodarskog i općeg života u Brčkom kroz zalaganje za gospodarski razvoj i ozbiljan rad na iskorištenju ekonomskih potencijala", zaključili su na zajedničkom sastanku predsjednik Uprave STUDEN Grupe Ilija Studen, šef delegacije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler, supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan i veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, priopćeno je iz STUDEN Grupe.

Sattler je naglasio kako razvoj biznisa neminovno znači i razvoj svih aspekata života, kako za poslovnu zajednicu, tako i za sve građane Distrikta, te da realizacija najavljenog projekta poslovne zone zasigurno predstavlja snažnu prekretnicu za Brčko.

Predsjednik Uprave STUDEN Grupe Ilija Studen kazao je kako je nova Vlada konkretiziranjem poslovnih interesa anticipirala njihovo ulaganje kojim će dobiti nova radna mjesta, ali i dugoročno pozitivno utjecati na poslovni ambijent u Brčkom.

"Grupa je kroz skoro dva desetljeća rada u Brčkom potvrdila da je siguran partner za uspostavljanje uspješnog poslovanja. Izgradnja poslovne zone i dalje zahtjeva brzu administrativnu podršku u relativno kratkom vremenu kako bi projekt mogao efikasno pratiti svaku od planiranih faza, te kako bi u što kraćem roku zona postala funkcionalna", naglasio je Studen.

Veleposlanica Hartmann istaknula je kako je ponosna kada austrijske kompanije potiču gospodarstvo u BiH, te naglasila kako su njihove kompanije ujedno i najveći strani investitor u BiH, kao i da ulaganja STUDEN Grupe rezultiraju bitnim promjenama koje se iz Brčkog prenose na cijelu zemlju.

Na sastanku održanom u Agroindustrijskom kompleksu STUDEN Grupe ocijenjeno je da je rast gospodarskog sektora osnovni pokretač dodatnih investicija.

U smislu daljeg jačanja ove dinamike, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan istaknuo je značaj fokusiranja organa vlasti Distrikta na reformu javne uprave kako bi se osigurale kvalitetne javne usluge, fiskalna disciplina, proračunska transparentnost i razvoj infrastrukture u Distriktu, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu