Bosna i Hercegovina     | 25.06.2021. 10:11 |

Savez logoraša u BiH obilježava Međunarodni dan podrške žrtvama torture

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Savez logoraša u BiH podsjetio je da su Ujedinjene nacije (UN) Konvenciju protiv torture donijele 26. juna 1987., od kada cijeli svijet taj dan obilježava kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture.

Dodaju da ta konvencija, donesena neposredno pred dešavanja na širem području balkanske regije ima poseban značaj, s obzirom na to da će samo tri godine poslije, na prostorima nekadašnje SFRJ doći do nesretnih dešavanja, a posljedično za tim, i agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

Iz Saveza ističu da je agresija na Bosnu i Hercegovinu sa sobom donijela patnju za sve narode na području naše države, neke u većem neke u manjem statističkom broju, ali sigurno životno ozbiljne posljedice različitih oblika torture koje su državljani BiH proživljavali na cijeloj teritoriji, i koje i do današnjeg dana osjećaju. 

Navode da Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, kao krovna organizacija logoraša, svakodnevno radi na zaštiti žrtava torture u pravnoj, socijalnoj, ekonomskoj, kulturnoj i drugim sferama, nekada sa većim, a nekada sa manjim uspjehom.

- Tokom godina rada Savez je postigao mnoge značajne rezultate, ali ipak u nekim posebno značajnim sferama, dobrim dijelom i zbog nepostojanja sluha i senzibiliteta državnih organa, nije uspio postići ciljeve. Jedan od glavnih zadataka, na koje smo tokom prethodne, a pogotovo ove godine nakon konačnih presuda Rezidulanog mehanizma MKS u Hagu dali akcenat i svakodnevno radimo na tome, jeste i donošenje Zakona o pravima žrtava torture Federacije BiH, a nakon što je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture RS-a stupio na snagu 2019. - istaknuto je.

U Savezu smatraju da je krajnje vrijeme da i Federacija BiH, prizna "životni zalog" koji su logoraši sa područja cijele Bosne i Hercegovine uložili u zajedničku državu Bosnu i Hercegovinu, i sigurni su da će napokon to ove godine i uspjeti.

- Savez logoraša u BiH ove godine će 26. juni, Međunarodni dan podrške žrtvama torture obilježiti odlaskom i prisustvom 17. kolektivnoj sahrani žrtava torture u Vlasenici, koje evo niti do današnjeg dana nisu našle svoj mir. Naš ultimativni, ali i zadatak svih političkih vođa u Bosni i Hercegovini je da svim žrtvama torture u BiH napokon isporuče minimum zahvalnosti za ono što su uložili u zajedničku državu, a taj minimum je Zakon o pravima žrtava torture - saopćeno je iz te organizacije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu