Bosna i Hercegovina

Huremović: FENA je u kriznom vremenu dokazala da je vodeći izvor provjerenih medijskih sadržaja

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Federalna novinska agencija FENA je u kriznom vremenu dokazala da je vodeći izvor provjerenih medijskih sadržaja u BiH. Time je opravdala svoju javnu i profesionalnu ulogu u društvu.

Ovo je rekao direktor FENA-e Elmir Huremović, kao domaćin i jedan od panelista online konferencije Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA), održane pod nazivom "Suočavanje sa izazovima u vrijeme krize".

Govoreći na ovom skupu o iskustvima FENA-e, naglasio da je kao odgovoran javni servis na početku pandemije FENA je uspostavila posebnu rubriku „koronavirus“. Sve vijesti vezane za širenje epidemije, preventivne i epidemiološke mjere, edukaciju stanovništva, bile su otključane i dostupne najširoj javnosti.

- Od početka pandemije do sredine juna ove godine objavili smo više od 61.000 vijesti na službenim jezicima u BiH i engleskom jeziku. Od tog broja 11.500 vijesti objavljeno je u rubrici „koronavirus“. Poseban značaj za medije koji koriste Fenine servise, ali i najširu javnost imali su naši foto i video servis. Objavili smo preko 2.800 galerija s oko 20.300 pojedinačnih fotografija. Istovremeno je objavljeno oko 2.000 video sadržaja, uglavnom posvećenih pandemiji - kazao je Huremović.

Planirano uvođenje live prijenosa važnih događaja ubrzano je nakon pojave pandemije. FENA je omogućila direktne prijenose obraćanja kriznog štaba, vladinih institucija i drugih važnih događaja svim medijima, kao i najširoj javnosti.

- Mnoge događaje prenosila je isključivo FENA kako bi se izbjeglo okupljanje novinarskih ekipa i smanjila mogućnost masovne zaraze i prijenosa virusa na tim događajima. Naši ljudi su bili na terenu, u COVID ambulantama, prikupljajući informacije za javnost. Uradili smo ukupno 150 live prijenosa, uključujući 90 javnih obraćanja nacionalnog kriznog štaba - naveo je Huremović.

U vrijeme pandemije, a posebno lockdowna, pored dnevne distribucije vijesti svojim korisnicima putem APIja i direktnog pristupa web stranici, društvene mreže zamijenile su stvarni društveni život, ali za mnoge postale i glavni izvor informacija.

Nažalost, naglasio je, ispostavilo se da su društvene mreže dobar poligon za širenje lažnih vijesti o pandemiji i koronavirusu. FENA se protiv toga borila masovnom objavom, odnosno dijeljenjem svojih provjerenih vijesti o koronavirusu putem Facebooka, Twittera i Instagrama. Agencija je sama producirala edukativne sadržaje prilagođene društvenim mrežama. Sve događaje u okviru Fena.live je prenosila i preko Facebooka.

- Iz svake nevolje treba nešto naučiti. Tako smo i mi, zahvaljujući iskustvu iz pandemije danas spremniji i organizovaniji za vanredne situacije. U roku od par sati u stanju smo potpuno se prebaciti s redakcijskog na rad od kuće, više i bolje koristimo dostupna tehnološka dostignuća i kapacitete. Brzina objave informacija je veća, multimedijalni sadržaji Fene prepoznatljivi su u BiH i regiji, a naši drugi izlazi, na specijaliziranim stranicama (Fena.news, Fena.biz) i društvenim mrežama popularniji nego prije pandemije. Ono što je za nas i najvažnije, u kriznom vremenu pokazali smo i dokazali da smo vodeći izvor provjerenih medijskih sadržaja u BiH. Time smo opravdali svoju javnu i profesionalnu ulogu u društvu - rekao je direktor FENA-e Elmir Huremović na online konferenciju Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA), održane pod nazivom "Suočavanje sa izazovima u vrijeme krize".

 

(FENA) D.J.