Kultura     | 27.06.2021. 11:47 |

Znanstveni simpozij o vjeri i zdravlju okupio teologe, liječnike, povjesničare

FENA Mario Loncar

LIVNO, 27. lipnja (FENA) - U sklopu manifestacije Kulturno-vjerski dani 'Naša Gorica 2021.' u Livnu je održan znanstveni simpozij o vjeri i zdravlju u povodu 200. obljetnice rođenja liječnika fra Mihovila Sučića (1820.-1865.).

Organizatori simpozija Franjevački samostan sv. Petra i Pavla Gorica – Livno, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu i "Služba riječi" Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, željeli su u povodu okrugle obljetnice rođenja fra Mihovila Sučića, franjevca, liječnika, svećenika i kirurga, tematizirati veoma aktuelnu temu odnosa zdravlja i bolesti.

Budući da simpozij zbog pandemije koronavirusa nije bilo moguće održati u prosincu 2020., kada je bio planiran, održan je sada u sklopu kulturno-vjerske manifestacije Naša Gorica 2021.

- Kompleksnoj temi odnosa zdravlja, bolesti i liječenja s jedne strane te vjere i svih oblika religioznosti kroz koje se vjera manifestira, s druge strane, prestupljeno je interdisciplinarno pa su izlaganja imali teolozi, liječnici, povjesničari i drugi znanstvenici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Italije - kazala je Feni Dražena Džeko, ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno.

Od osamnaest sudionika zbornika Spasenje od grijeha - ozdravljenje od bolesti, na simpoziju je svoje radove izlagalo njih sedamnaest, od kojih troje online.

- U četiri tematske cjeline, kako je strukturiran i zbornik, predavači su prezentirali svoje radove, a rasprave koje su uslijedile nakon njih zoran su pokazatelj važnosti obrađivane tematike i njezine aktualnosti - istakla je ravnateljica.

Na kraju je zaključila da je organiziranjem ovog znanstvenog simpozija i izdavanjem zbornika radova Spasenje od grijeha – ozdravljenje od bolesti, na dostojan način obilježena 200. obljetnica rođenja liječnika i kirurga fra Mihovila Sučića, jednog od najznačajnijih predstavnika medicine u 19. stoljeću u Bosni i Hercegovini.

Zdravstvenom simpoziju, među ostalim, nazočili su predstavnici Vlade Hercegbosanske županije na čelu s predsjednikom Ivanom Vukadinom, gradonačelnik grada Livna Darko Čondrić te konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu