Svijet     | 28.06.2021. 14:43 |

Turska i Azerbejdžan započeli zajedničke vojne vježbe

FENA Internet

MOSKVA, 28. juna (FENA) - Turska i Azerbejdžan započeli su u ponedjeljak zajedničke vojne vježbe u Bakuu, raspoređujući tenkove, helikoptere i bespilotne letjelice u nastojanju da poboljšaju borbenu interoperabilnost dviju zemalja, navodi se u saopćenju azerbejdžanskog ministarstva odbrane.

Ankara je prošle godine podržala napor Azerbejdžana da protjera armenske snage s područja teritorija koje su kontrolisali od devedesetih u i oko regije Nagorno-Karabah.

Dvije zemlje su se ranije ovog mjeseca dogovorile da povećaju saradnju u vojnoj sferi, prenosi Reuters.

Na fotografijama koje je objavilo azerbejdžansko ministarstvo odbrane prikazana je kolona oklopnih transportera i tenkova iz dviju zemalja kako se kreću po ravnom sušnom terenu.

- Glavna svrha vježbi je poboljšati interakciju između jedinica vojske dviju zemalja tokom borbenih operacija, razviti vještine vojnog odlučivanja zapovjednika i njihovu sposobnost upravljanja vojnim jedinicama - saopćilo je azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

Vježbe, nazvane "Mustafa Kemal Ataturk - 2021", trajat će do srijede, u njima će učestvovati do 600 ljudi, oko 40 tenkova i oklopnih vozila i sedam helikoptera.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine