Bosna i Hercegovina     | 29.06.2021. 13:55 |

Pripadnici PU Istočno Sarajevo provode kampanju 'Stop prosjačenju'

FENA Saopćenje

ISTOČNO SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Policijski službenici Policijske stanice (PS) Istočna Ilidža danas su započeli realizaciju kampanje pod sloganom „Stop prosjačenju“, koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

Policijski službenici dijelili su promotivni materijal i razgovarali sa građanima o problemu prosjačenja, posljedicama i borbi protiv ove devijacije.

Cilj kampanje jeste jačanje svijesti građana o pravima djeteta, te o rizicima i posljedicama prosjačenja djece.

Na području Policijske uprave (PU) Istočno Sarajevo prošle godine registrovana su četiri prekršaja prosjačenja, koji spadaju u grupu prekršaja protiv interesa maloljetnika i drugih kategorija osoba iz Zakona o javnom redu i miru RS.

Novčana kazna za osobe koje prosjače ili navode drugog na prosjačenje iznosi od 200 do 800 KM, dok je za navođenje na prosjačenje maloljetnika, duševno oboljelog lica ili lica zaostalog u razvoju propisana novčana kazna od 400 do 1.200 KM ili kazna zatvora do 40 dana. 

Preventivne aktivnosti tokom kampanje realizovat će se i na području ostalih općina koje su u operativnoj nadležnosti PU Istočno Sarajevo, saopćeno je iz MUP-a RS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu