Kultura     | 30.06.2021. 12:33 |

Otvorena izložba tradicijskih predmeta i postupaka obrade vune

FENA Mario Loncar

LIVNO, 30. lipnja (FENA) - U okviru kulturno-vjerskih dana "Naša Gorica" u utorak je u Franjevačkome muzeju i galeriji Gorica u Livnu upriličeno svečano otvorenje izložbe pod nazivom "Vuna - izložba tradicijskih predmeta i postupaka obrade vune".

Na samom početku, pozdravnu riječ nazočnima uputila je ravnateljica Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica, Dražena Džeko, dok je o izložbi govorila autorica Jela Duvnjak. 

- Najveći izazov izložbe bio je montiranje tkalačkoga stana i demonstracija tkanja, što je oduševilo nazočne. Tim je davno zaboravljeno umijeće dokumentirano i otrgnuto od zaborava - kazala je Džeko u izjavi za Fenu.

Po njezinim riječima, nekolicina onih hrabrijih posjetitelja okušala se u postupku tkanja, a najmlađi su imali priliku izraditi lutke od vune. 

- Izložbom su predstavljeni predmeti koji svjedoče o kontinuitetu uporabe vunene niti od prapovijesti do današnjih dana, što svjedoči o vuni kao glavnoj tekstilnoj sirovini u livanjskom i širem dinarskom području -  istakla je Džeko.

Glazbenim točkama otvorenje je uveličao KUD Tribanj predstavivši svoje najmlađe članice koje su ovom prigodom debitirale. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu