Stranačke aktivnosti     | 01.07.2021. 08:04 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Presuda Stanišiću i Simatoviću je historijska i pravna potvrda o još jednom počinjenom UZP-u protiv Bosne i Hercegovine 

Današnja prvostepena presuda Rezidualnog mehanizma čelnim ljudima srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću još je jedna važna pravna i historijska činjenica o udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem je učestvovao režim zvanične Srbije Slobodana Miloševića. Kazna od po 12 godina zatvora za ratne zločine počinjene u BiH za Stanišića i Smimatovića nije adekvatna, ali kad se podvuče crta, Haški  tribunal, ostavlja važno pravno naslijeđe. S druge strane, narativ o poricanju genocida i ratnih zločina se pravno i institucionalno mora zaustaviti. Prošlost konačno mora završiti na ovim prostorima, na bazi dokazanih činjenica i civilizacijskih vrijednosti, navode iz Nezavisnog bloka.

Jasno je da je suverena i nezavisna država Republika Bosna i Hercegovina bila napadnuta sa više udruženih zločinačkih poduhvata, sa izvršiocima koji su osuđeni za najstrašnije ratne zločine u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, što je Haag i potvrdio. Suočavanje sa prošlošću nema alternativu, te poštivanje i prihvatanje sudskih presuda je stvar demokratskih vrijednosti, ali i civilizacijska tekovina. Svi koji su na suprotnoj strani, staju na stranu zločinačkog naslijeđa.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu