Bosna i Hercegovina     | 01.07.2021. 14:39 |

Predsjedatelji kantonalnih skupština u BiH usvojili Zajednički akcijski plan

FENA Saopćenje

NEUM, 1. jula (FENA) - Sastanak Konferencije predsjedatelja kantonalnih skupština u Bosni i Hercegovini održan je u četvrtak u Neumu a na njemu su predsjedatelji deset kantonalnih skupština u BiH razmatrali i usvojili Zajednički akcijski plan za jačanje uloge kantonalnih skupština u procesu europskih integracija, koji je razrađen u sklopu Twinning projekta s ciljem doprinosa ubrzanju provedbe zadataka u procesu europskih integracija u Federaciji BiH.

Zajednički akcijski plan za kantonalne skupštine strateški je dokument usmjeren na ključna područja parlamentarnog funkcioniranja i suradnje, u čijem središtu su kantonalne skupštine u sklopu Federacije BiH, kao ključni akteri, sposobni ispuniti stratešku ulogu u unapređenju procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, zajednički akcijski plan za kantonalne skupštine bavi se suradnjom u kontekstu europskih integracija u Federaciji Bosne i Hercegovine, podizanjem svijesti javnosti o pitanjima koja se odnose na EU na lokalnoj razini, objedinjavanjem resursa na kantonalnoj razini te kreiranjem baza podataka zakonodavstva i pratećih informatičkih alata u cilju poboljšanja efikasnosti u obavljanju poslova koji se odnose na europske integracije.

Aktualni Twinning projekat pod nazivom "Podrška Europske unije parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima europskih integracija" pruža stalnu savjetodavnu podršku i pomoć s ciljem provedbe Zajedničkog akcijskog plana.

Inače, provedba Twinning projekta koji finansira Evropska unija počela je u maju 2019. godine, a završava u oktobru 2021. godine. Cilj projekta je pružanje podrške Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Skupštini Brčko distrikta, kao i kantonalnim skupštinama prilikom provedbe zadataka vezanih za EU u okviru procesa pristupanja i provedbe zahtjeva iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

Aktualni Twinning projekat nastavlja se na rezultate dva prethodna Twinning projekta koja je finansirala EU, a koji su provedeni od 2014. do 2016. i 2017. godine.

Uz predsjedatelje svih deset kantonalnih skupština FBiH sastanak u Neumu održan je uz sudjelovanje i predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te, u ime konzorcija koji provodi Twinning projekat Europske unije – Podrška EU parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima eiropskih integracija, predstavnike administracije Narodne skupštine Mađarske, Parlamenta Austrije i Hrvatskog sabora, kao i predstavnik Flamanskog parlamenta, saopćili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu