Svijet     | 05.07.2021. 11:37 |

Kraljica Elizabeta dodijelila priznanje Nacionalnoj zdravstvenoj službi

FENA Internet

LONDON, 5. jula (FENA) - Britanska kraljica Elizabeta II dodijelila je najvišu civilnu nagradu za galantnost George Cross britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) kao priznanje za 73 godine predanog rada, a posebno za vrijeme pandemije COVID-19, prenosi Reuters.

Ova nagrada je do sada samo dva puta dodijeljena kolektivu, a samo jednom od strane kraljice.

George Cross nagrada dodjeljuje se kao priznanje za "djela najvećeg junaštva ili najviše hrabrosti u okolnostima krajnje opasnosti". Može se dodijeliti civilima i pripadnicima oružanih snaga. Nagradu dodjeljuje kraljica uz pristanak odbora George Cross i premijera Velike Britanije.

Premijer Boris Johnson rekao je da je nagrada simbol zahvalnosti nacije.

- Osoblje NHS-a više od godinu dana brinulo je o nama, našim prijateljima i porodici, bili su na prvoj liniji u borbi protiv pandemije, a iz prve ruke sam se uvjerio u njihovu hrabrost – rekao je Johnson, koji je bolnički liječen od koronavirusa na intenzivnoj njezi prošle godine.

On je ovom prilikom izjavio da je siguran da cijela Velika Britanija misli isto po pitanju ove nagrade i iskoristio je priliku da se još jednom zahvali u ime cijele nacije za sve što je NHS učinio za građane, ne samo u posljednjih godinu dana, već od svog osnivanja.

NHS je osnovan 1948. godine i bio je jedan od prvih univerzalnih zdravstvenih sistema uspostavljenih  u svijetu koji je pružao besplatne javne zdravstvene usluge.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije