Svijet     | 06.07.2021. 12:32 |

Xi Jinping će prisustvovati samitu CPC-a i svjetskih političkih stranaka

FENA Internet

PEKING, 6. jula (FENA) - Samit Komunističke partije Kine (CPC) i svjetskih političkih stranaka održat će se danas putem video-veze. Xi Jinping, generalni sekretar Centralnog komiteta CPC-a i kineski predsjednik, prisustvovat će samitu u Pekingu i održati uvodno izlaganje.

Hu Zhaoming, glasnogovornik Međunarodnog odjela Centralnog komiteta CPC-a, objavio je u ponedjeljak informacije o samom samitu. Tema samita je "Za dobrobit ljudi: odgovornost političkih stranaka".

Samitu će prisustvovati više od 500 čelnika političkih stranaka i političkih organizacija iz više od 160 zemalja i preko 10 000 stranačkih predstavnika.

- Samit je važan multilateralni diplomatski događaj održan u vrijeme kada Komunistička partija Kine obilježava stotu godišnjicu - rekao je Hu.

Cilj samita je ojačati razmjenu i iskustva u upravljanju između Komunističke parije Kine i političkih stranaka širom svijeta, te zajednički odgovoriti na izazove koje su donijele promjene neviđene do sada u ovom stoljeću i globalna pandemija uzrokovana COVID-19. Lideri političkih stranaka također će razgovarati kako unaprijediti uslove za život ljudi, ali i svjetski mir i razvoj te promovisati izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva.

Očekuje se da će sastanak omogućiti novu vrstu odnosa između stranaka koje nastoje proširiti zajednički jezik istovremeno poštujući razlike i poboljšati međusobno uvažavanje i uzajamno učenje.

Više od 130 stranih izaslanika u Kini prisustvovat će samitu lično, a cijeli događaj će se prenositi uživo na televiziji i na više jezika, izvještava Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu