Bosna i Hercegovina     | 08.07.2021. 14:41 |

Drljača: Zakon o roditeljima njegovateljima visoko human (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 8. srpnja (FENA) - Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je kako su u izradi zakona o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH, kojeg je danas u formi prijedloga utvrdila Federalna vlada, učestvovali sa željom da on bude visoko human.

- U skladu s međunarodnim standardima krenulo se s idejom da se ovaj zakon donese, a angažirani su vladin i nevladin sektor i razne znanstvene institucije. Učestvovali smo s velikom željom da ovaj zakon bude visoko human i riješi vrlo značajno pitanje - radno-pravni status roditelja - njegovatelja - kazao je ministar Drljača novinarima u Mostaru.

Navedeni zakon prvi put će sustavno riješiti problematiku kada su u pitanju obitelji koje imaju dijete s invaliditetom.

Cilj je zakona da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status "roditelja njegovatelja", te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za mirovinsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Ministar Drljača istaknuo je kako kvaliteta jednog društva ovisi kakav odnos ima društvo prema ranjivim kategorijama.

- Očigledno je da djeca s poteškoćama u razvoju imaju velikih problema. Tu su potrebne dodatne brige, ne mogu samostalno obavljati svoje funkcije i aktivnosti te je neophodno da njihovi roditelji 24 sata bdiju nad njima i pomažu im - istaknuo je ministar.

Zbog svega toga, dodao je, takav roditelj ne može zasnovati radni odnos.

- Vlada i parlament su prepoznali ovaj problem i došli smo do zaključka da je to pitanje potrebno pravno urediti i roditelje koji su dužni brinuti o njima, svrstati kao da su osobe u radnom odnosu - kazao je ministar Drljača i podsjetio kako sam zakon predstavlja nastavak reforme socijalne politike u Federaciji BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6163

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1g5WJt8Wmod7HxlWVhC6zFWQUzhO-6hWs?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije