Svijet     | 08.07.2021. 16:53 |

Rusija će pomoći Tadžikistanu na granici sa Afganistanom

FENA Internet

MOSKVA, 8. jula (FENA) – Rusija je  saopćila u četvrtak da je spremna pomoći Tadžikistanu u bavljenju posljedicama američkog napuštanja Afganistana i da će vojni savez CSTO pod ruskim vodstvom trebati da sarađuje aktivno kako bi zaštitio svoj južni obod.

Tadžikistan je zatražio u srijedu od šestočlane Organizacije sporazuma kolektivne sigurnosti (CSTO) da mu pomogne u suočavanju s prijetnjama iz susjednog Afganistana, gdje se sigurnosna situacija rapidno pogoršava.

-  Naglašena je spremnost ruske strane da pruži  neophodnu pomoć Dušanbeu u okviru bilateralne strateške saradnje među državama članicama CSTO u obezbjeđenju sigurnosti južnih granica organizacije – navodi CSTO u saopćenju.

Čelnik kirgistanske državne komisije za nacionalnu sigurnost opisao je situaciju na afganistanskoj granici s Tadžikistanom i Uzbekistanom kao tešku, i kazao je da postoji i ozbiljna prijetnja za  Kirgistan.

-  Snage koje mogu ući na teritoriju Uzbekistana i Tadžikistana također mogu ostati na našoj teritoriji. Pripremamo se za takve prijetnje, i aktivni rad je u toku u obavještajnim i kontraobavještajnim operacijama – navodi novinska agencija Interfax riječi Kamčibeka Tašijeva.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu