Bosna i Hercegovina     | 14.07.2021. 17:10 |

Predstavnici OSCE-a pozvali na veću podršku žrtvama trgovine ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Podrška žrtvama i pomoć lokalnim vlastima u borbi protiv trgovine ljudima bile su teme u fokusu zvanične posjete Valianta Richeyija, specijalnog predstavnika i koordinatora OSCE-a za borbu protiv trgovine ljudima i dr. Gudrun Kugler, dopredsjedavajuće Ad-hoc odbora za migracije Parlamentarne skupštine OSCE-a Bosni i Hercegovini.

Tokom trodnevne posjete, specijalni predstavnik Richey i dopredsjedavajuća Kugler razgovarali su o načinima bolje provedbe preporuka, formulisanih prilikom ranije virtualne posjete u martu 2021. godine.

Te su se preporuke odnosile na načine za poboljšanje identifikacije i pomoći žrtvama trgovine među migrantima, izbjeglicama i azilantima koji prolaze kroz državu.

- Ljudi u pokretu posebno su ranjivi i izloženi velikom riziku od eksploatacije. Učinkovita identifikacija i zaštita žrtava trgovine ljudima je prvi ključan korak u borbi protiv ovog krivičnog djela - rekao je Richey.

Razgovori su također bili usmjereni na ključne korake za provjeru i otkrivanje znakova eksploatacije, promociju ekonomskog osnaživanja žena kao preventivnog sredstva i omogućavanje pristupa obrazovanju djeci migrantima i maloljetnicima bez pratnje.

- Podržavamo lokalne vlasti i civilno društvo u izgradnji sistema koji će osigurati identifikaciju i zaštitu žrtava trgovine ljudima u miješanim migracijskim tokovima i koji će pomoći u razbijanju kriminalnih mreža koje profitiraju od eksploatacije ranjivih kategorija - djece, žena i muškaraca - na različite načine - istakla je dopredsjedavajuća Kugler.

Navela je da su parlamentarci širom država članica OSCE-a pozvani iznađu najbolje načine borbe protiv trgovine ljudima, uključujući mehanizme prevencije i obeshrabrivanja potražnje.

Procjenjujući iz prve ruke situaciju u centrima Borići i Lipa, delegacija OSCE-a uočila je da i dalje postoje izazovi oko identifikacije i zaštite žrtava trgovine ljudima u privremenim prihvatnim centrima za migrante.

Dmitrij Iordanidi, zamjenik šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, naglasio je da Misija kontinuirano prati situaciju na lokalnom nivou, posebno u kantonima koji su najviše pogođeni prilivom migranata, izbjeglica i azilanata, kao što su Unsko-sanski kanton i Kanton Sarajevo te radi na promociji bolje koordinacije između različitih nivoa vlasti po ovom pitanju.

Zvaničnici OSCE-a pozvali su i na jačanje državne, regionalne i međunarodne saradnje na razbijanju međunarodnih mreža trgovine ljudima te pružanje podrške žrtvama trgovine ljudima na dosljedan, trajan i human način.

Podržavajući i ponavljajući njihov poziv, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini Samir Rizvo istakao je da "svi domaći i međunarodni akteri moraju sarađivati kako bi zajednički pronašli rješenja za identifikaciju i zaštitu žrtava u migracijskim tokovima jer je to transnacionalni problem", saopćeno je iz OSCE-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu