Svijet     | 23.07.2021. 11:44 |

Palestina pozdravila odluku o istrazi izraelskih kršenja palestinskih prava

FENA Saopćenje

RAMALLAH, 23. jula (FENA) - Palestina je pozdravila odluku Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda o formiranju nezavisne međunarodne komisije za istragu izraelskih kršenja palestinskih prava.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da odluka vijeća "odražava ustrajnost međunarodne zajednice da provodi međunarodno pravo i štiti palestinska ljudska prava".

- Formiranje komisije provedeno je u skladu s odlukom Palestine u vijeću tokom njegove posebne sjednice broj 30 - navodi se u saopćenju, dodajući da će komisija istražiti izraelska kršenja humanitarnih i međunarodnih zakona o ljudskim pravima na palestinskim teritorijima od 13. aprila.

U četvrtak je Nazhat Shameem Khan, predsjednica Vijeća za ljudska prava, najavila imenovanje Navi Pillay, Miloona Kotharija i Chrisa Sidotija za tri člana Istražne komisije za okupiranu palestinsku teritoriju.

Vijeće je u izjavi za novinare reklo da će Navi Pillay, Južnoafrikanka, koja je bila bivša predsjednica Vijeća za ljudska prava, biti predsjedavajuća međunarodne komisije, čiji će zadatak između ostaloga biti i da se istraže "svi temeljni uzroci tenzija, nestabilnosti i produženja sukoba."

Izraelski mediji izvijestili su da je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo da taj potez "u potpunosti zapostavlja 4.300 raketa ispaljenih iz pojasa Gaze prema izraelskim građanima u maju mjesecu ove godine", prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu