Bosna i Hercegovina     | 23.07.2021. 12:31 |

Centar za mir i multietničku suradnju obilježava 20 godina djelovanja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. srpnja (FENA) - Centar za mir i multietničku suradnju Mostar ove godine obilježava 20 godina djelovanja u svojoj temeljnoj osnivačkoj zadaći da istražuje, dokumentira, arhivira i od zaborava trajno sačuva činjenice o događajima iz bliske prošlosti, posebno iz razdoblja od  1990. do 1996. godine.

Centar za mir danas raspolaže s više tisuća sati audio i video materijala zabilježenih tijekom agresije na BiH, kao i poraća. U arhivi je i obimna dokumentarna građa od više tisuća fotografija koje živo svjedoče o različitim događajima u Mostaru i Hercegovini, iz razdoblja 90-tih godina, ali i kasnije, u razdobljima obnove i izgradnje grada i BiH.

Također, spomenuti centar posjeduje preko 400 tisuća različitih dokumenata, knjiga i publikacija.

Kompletna arhivska građa Centra za mir je 2019. godine ostavljena u vakuf Islamskoj zajednici i na čuvanje u posebnom odjelu Karađoz-begove biblioteke u Mostaru.

U 20-godišnjem ljetopisu Centra za mir, između ostalog, posebno ističu kako su snažno lobirali u zemlji u inozemstvu da se ponovno izgradi Stari most i rekonstruira povijesna jezgra grada Mostara.

Među svoje kapitalne projekte koje je organizirao kroz protekle godine, u znaku obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta, Centar za mir Mostar izdvaja tradicionalnu manifestaciju "Mostar ne zaboravlja prijatelje", kada je dodjeljivao svoja priznanja "Mostar Peace Connection" i "Mimar mira", istaknutim pojedincima iz naše zemlje i svijeta.

Spomenuti centar je bio kreator i začetnik ideje o iluminaciji luka i pročelja Starog mosta u znaku obilježavanja godišnjice rušenja, kao i obnove Starog mosta, kao i pijeteta i podrške žrtvama terorističkih napada u SAD, Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama i gradovima ili u znaku iskrenih čestitanja za prepoznatljive međunarodne uspjehe i godišnjice.

Centar za mir će kroz projekt "Memorijalni centar i Muzej" u okviru muzejskih postavki i izdavačke djelatnosti osigurati trajno čuvanje sjećanja na najteže dane agresije na Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je, između ostalog, iz spomenutog centra.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu