Svijet

ECDC izdao preporuku protiv posjete grčkim otocima zbog skoka u broju zaraženih

Internet, Foto Pixabay

ATINA, 29. jula (FENA) - Grčka ostrva u južnom Egejskom moru označena su tamnocrvenom bojom na karti Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) COVID-19 u četvrtak nakon porasta infekcija, što znači da su obeshrabrena sva putovanja osim neophodnih.

Grupa od 13 ostrva uključuje najpopularnije grčke destinacije za strane turiste - Mikonos, Santorini i Rodos - koja, zajedno, privlače milione ljudi svakog ljeta.

Zamjenik grčkog ministra civilne zaštite Nikos Hardalias izjavio je kasnije u četvrtak da su Mykonos i Ios, još jedno popularno turističko odredište, "na korak" od vlasti koje nameću ograničenja. Rekao je da je situacija zabrinjavajuća i na ostrvima Zakintos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros i Rodos.

Grčka, koja uvelike ovisi o turizmu, oslanjala se na promicanje ostrva bez virusa COVID-19 kako bi privukla posjetitelji ovog ljeta, nadajući se da će oporavak međunarodnih putovanja oživjeti sektor nakon 2020., njegove najgore godine u posljednjih nekoliko decenija.

Uprkos uspješnom junu u smislu dolazaka i izraza optimizma od strane ministara i turističkih zvaničnika, ostaje neizvjesnost oko toga kako će se sezona odvijati.

(FENA) M.B.