Svijet     | 30.07.2021. 08:32 |

Kongres usvojio zakon o većoj sigurnosti Capitola i vizama za prevoditelje

FENA Internet

WASHINGTON, 30. jula  (FENA) - Kongres je velikom većinom usvojio hitne zakone koji bi pojačali sigurnost na Capitolu i povećali broj viza za saveznike koji su radili zajedno s Amerikancima u ratu u Afganistanu.

Zakon za čiju provedbu je potrebno  2,1 milijarde dolara sada ide na potpis predsjedniku Joe Bidenu. Senat je zakon odobrio u četvrtak rano poslijepodne, a Zastupnički dom ga je usvojio odmah nakon toga, prenosi AP.

Senatori su ove sedmice postigli dvostranački sporazum o zakonima, dva mjeseca nakon što je Dom usvojio zakon koji bi osigurao dvostruko veću sigurnost Capitola. Čelnici Predstavničkog doma rekli su da će u svakom slučaju podržati verziju Senata, tvrdeći da je novac hitno potreban za policiju na Capitolu, prevoditeljima i drugima koji su blisko sarađivali s trupama američke vlade i civilima u Afganistanu.

Zakonom se propisuju uslovi za vize, za koje zakonodavci kažu da su posebno hitni jer povlačenje američke vojske ulazi u posljednje sedmice, a afganistanski saveznici suočavaju se s mogućom odmazdom talibana.

Novac za Capitol - uključujući za policijske plate, Nacionalnu gardu i za bolje osiguravanje prozora i vrata oko zgrade - dolazi više od šest mjeseci nakon pobune pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Široka podrška u oba doma rijetka je nota dogovora dviju strana u odgovoru na januarski napad, budući da su mnogi republikanci koji su još uvijek odani Trumpu izbjegavali tu temu.

Pristalice bivšeg američkog predsjednika brutalno su 6. januara pretukli policiju, a stotine njih provalilo je u zgradu, prekinuvši ovjeru Bidenove pobjede na izborima.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu