Svijet     | 31.07.2021. 13:48 |

Vatrogasci nastavili borbu s vatrenom stihijom širom Italije

FENA Internet

RIM, 31. jula (FENA) – Italijanski vatrogasci nastavili su da se bore sa šumskim požarima koji su bjesnili širom zemlje, dok je jedna od vatrenih stihija dovela do privremenog zatvaranja aerodroma na Siciliji.

Vatrogasne brigade bile su angažirane u više od 800 operacija tokom proteklih 24 sata zbog šumskih požara, navode vatrogasci u tweetu postavljenom u subotu ujutro.

Ekipe za bavljenje vanrednim situacijama pozvane su 250 puta samo na Siciliji, gdje je požar izbio u petak u neposrednoj blizini priobalnog grada Catanije.

Gusti dim uzdizao se iznad većine stambenih zgrada u gradu i aerodrom je bio prinuđen da prekine s tradom na kratki period.

Otprilike 150 ljudi iz regija u blizini Catanije koji su odsječeni od svijeta vatrenom stihijom odvedeni su brodom na sigurno, prenosi italijanska novinska agencija ANSA.

Agencija civilne zaštite Sicilije prikazala je fotografije požara koji bjesni u turističkom mjestu u blizini Catanije, dok su helikopteri gasili plamen vodom iz cisterne.

Regionalni predsjednik Sicilije, Nello Musumeci u svom postu na Facebooku nazvao je požar „razaranjem“.

On navodi da su istražitelji ustanovili da su neki požari podmetnuti. Oni su izazvali nepovratnu štetu šumama i doveli su ljude u opasnost, kazao je.

Očekuje se da se toplinski val na Siciliji nastavi do 6. augusta, saopćio je Musumeci.

Agencija civilne zaštite prognozirala je najviši nivo rizika od požara na sjeveru i istoku Sicilije u subotu, s temperaturama tek nešto nižim od 40 stepeni.

Suša i snažni vjetrovi također pogoduju širenju požara.

I Sardinija je također zabilježila velike štete od požara.

Požari su, također, zahvatili i druge djelove zemlje. Vatrogasna brigada pozvana je 130 puta u regijama Puglia i Calabria, 90 puta u Laziju i 70 puta u regiji Campania, prenosi dpa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu