Svijet     | 02.08.2021. 13:18 |

Južna Koreja - Odluka o vojnoj vježbi sa SAD nije finalizirana

FENA Saopćenje

SEUL,  2. augusta (FENA) - Južnokorejski zvaničnici saopćili su da odluka o redovnim augustovskim vojnim vježbama sa Sjedinjenim Državama još nije finalizirana, i da zajedničke vježbe ne bi trebale povećavati napetosti, nakon oštrog upozorenja iz Pyongyanga.

 - Tempiranje i metod (vojnih vježbi) nisu finalizirani – izjavio je portparol južnokorejskog ministarstva odbrane  Boo Seung-chan novinarima u ponedjeljak.         

- Južna Koreja i SAD održavaju bliske konsultacije uzimajući u obzir situaciju na terenu – navodi južnokorejska novinska agencija Yonhap riječi portparola.         

Boo je također kazao da su pandemija koronavirusa, zajednička američka-južokorejska vojna strategija i napori denuklearizacije Korejskog poluotoka faktori za donošenje takve odluke.

Njegova izjava je uslijedila nakon što je sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, Kim Yo-jong, visoka državna zvaničnica, upozorila da će „neprijateljske vojne vježbe“ ozbiljno naškoditi naporima na obnovi povjerenja između jevera i Juga.

Kim Jong-un također je kritikovao te vježbe na sastanku s vojnim zapovjednicima prošle sedmice, nazivajući manevre pripremom za vojnu invaziju.

Pyongyang  smatra redovne ljetne vojne vježbe SAD i Južne Koreje, koje se obično održavaju u augustu, opasnom provokacijom. Seul i Washington insistiraju da su zajednički manevri čisto odbrambene prirode.

Lee Jong-joo, portparol južnokorejskog ministarstva ujedinjenja koje se bavi međukorejskim pitanjima, izjavio je u ponedjeljak da zajedničke vojne vježbe ne trebaju da se koriste kao prilika za jačanje napetosti na Korejskom poluotoku pod bilo kakvim okolnostima“, prenosi Russia Today.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu