Svijet     | 02.08.2021. 15:26 |

Hiljade Afganistanaca naselit će se u SAD-u

FENA Internet

WASHINGTON, 2. augusta (FENA) - Na hiljade Afganistanaca koji bi mogli biti metom talibanskog nasilja zbog bliskosti sa Sjedinjenim Državama, ali nisu podobni za američku specijalnu imigrantsku vizu (SIV), dobit će priliku da se nasele kao izbjeglice u Sjedinjenim Državama, saopćio je State Department u ponedjeljak.

Reuters je ranije ekskluzivno javio o planovima uspostave projekata iz „Prioriteta dva“, koji obuhvataju Afganistance koji su radili za projekte i koje su finansirali Amerikanci, i za američke nevladine agencije i medije.

-  U svjetlu pojačanog talibanskog nasilja, američka vlada radi na tome da pruži određenim Afganistancima, uključujući i one koji su sarađivali sa Sjedinjenim Državama, da se nasele u Sjedinjenim Državama - navodi State Department u objavi.         

-  Takva karakterizacija širi priliku trajnim naseljavanjem u Sjedinjenim Državama još hiljada Afganistanaca i članova njihovih najužih porodica koji bi također mogli da se nađu u rizičnoj situaciji – dodaje se u objavi.         

Oni koji su radili kao službenici ili radnici po ugovoru, lokalno osoblje, tumači i  prevodioci za američku vladu ili oružane snage koji su podobni za naseljavanje na novoj destinaciji, kao i Afganistanci zaposleni u medijiima, organizacijama sa sjedištem u SAD ili nevladinim organizacijama, objavio je State Department.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu