Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDS

Saopćenje

Datum: 3.8.2021.
Svim medijima

Stanić: Sistem za hlađenje prostora na UKC RS ne postoji

U septembru 2018. godine, tačno pred nastupajuće Opšte izbore, svečano je otvoren Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske uz slogan „SVI POD JEDNIM KROVOM“. Međutim niko tada, a ni sve do sada nije rekao da pod tim krovom nije u funkciji nikakav sistem hlađenja prostora, ventilacije i prečišćavanja vazduha (HEPA filteri) što osoblju otežava rad a pacijentima oporavak u ovim vrućim ljetnim danima – istakao je dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

„Kada se tome doda činjenica da su nakon slučajeva tragičnih samoubistava u UKC RS blindirani i brojni prozori, lako možemo shvatiti kakvi su uslovi za boravak i liječenje pacijenata i rad osoblja u centralnom bloku. Naime, radi se o tome da je i pored zahlađenja u sobama temperatura dostizala 31 stepen, a u prošloj sedmici bilo je i preko 35 stepeni celzijusa“ – poručio je Stanić.

On ističe da je takvo stanje na UKC-u je već treće ljeto i da je ista situacija bila i 2019. i 2020. godine.

„Za rekonstrukciju je potrošeno više od 100 miliona eura a nisu rekonstruisane klinike za Ginekologiju i akušerstvo, kao ni Infektivna klinika. Ostaje nejasno šta je bilo sa sistemom za hlađenje, ventilaciju i prečišćavanje vazduha ako je rađena rekonstukcija“ – kazao je Stanić.

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS zahtijeva od rukovodstva Univerzitetsko-kliničkog centra RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da hitno pristupe rješavanju ovoga problema, na koji se žali ogroman broj pacijenata i osoblja, jer visoke temperature u zatvorenom utiču i na proces oporavka pacijenata i uslove rada zaposlenih na UKC RS.

„U centralnom bloku koji je bez sistema hlađenja prostora boravi oko 800 pacijenata i 1000 zaposlenih. I već treće ljeto niko ne poduzima ništa da se ovo pitanje riješi Da stvar bude još teža, onkološki i hematološki pacijenti se nalaze na lokaciji stare hirurgije, gdje su uslovi još teži, a radi se o pacijentima sa najtežim oboljenjima.“ – zaključio je dr Slobodan Stanić.

Sektor za
politiku i medije

SDS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.