Svijet     | 04.08.2021. 09:52 |

Napad na dom afganistanskog ministra odbrane, napadači ubijeni

FENA Internet

KABUL, 4. augusta (FENA) - Napad autobombom koji se dogodio u Kabulu u utorak blizu kuće afganistanskog ministra odbrane i u kojemu su učestvovali napadači, "završen je i svi su napadači likvidirani", rekao je glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Mirwais Stanekzai.

Snažnu eksploziju u Kabulu blizu Zelene zone pratili su sukobi vatrenim oružjem. Ubijeno je troje civila i sva tri napadača, rekli su dužnosnici.

- Ranjeno je još najmanje sedmero ljudi - rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Ghulam Dastagir Nazari. 

Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da su operacije sigurnosnih snaga okončane smrću svih napadača.

Viši sigurnosni dužnosnik rekao je da se čini da je eksploziju uzrokovala autobomba i da su mete bili dom ministra obrane i pridružena rezidencija člana parlamenta.

Ministar odbrane Afganistana Bismilah Kan Mohamadi nije bio kod kuće kada su napadači aktivirali eksploziv i ispalili više hitaca nedaleko od dobro čuvane "Zelene zone" u Kabulu.

Napad se dogodio u vrijeme pojačanih sukoba talibana i snaga Afganistana u drugim ključnim gradovima. Vijeće sigurnosti UN-a pozvao je na hitan prekid sukoba.

Pripadnici službi sigurnosti rekli su za AFP da su četiri osobe poginule u napadu i 11 ranjeno.

Mohamadi se kasnije oglasio na "Tviteru" sa porukom da je sve u redu, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Američki State Department saopćio je da napad ima sva obilježja talibana.

Sukobi između afganistanskih snaga i talibana pojačali su se širom zemlje, a talibani su preuzeli kontrolu nad kontrolnim punktovima, trgovačkim i infrastrukturnim objektima.

Sukobi su intenzivirani od početka maja, a talibani su iskoristili posljednju fazu povlačenja stranih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu