Ekonomija     | 04.08.2021. 13:10 |

BPK - Izvozno orijentirana privredna društva ostvarila najbolji rezultat

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4. augusta (FENA) - Izvozno orijentirana privredna društva s prostora Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila su najbolji rezultat u posljednjih pet do šest godina, izvozeći u 55 zemalja svijeta - kazao je na pres-konferenciji predsjednik Privredne komore BPK-a Dževad Terović.

Prezentitujući informaciju o izvozu roba i usluga s prostora BPK-a s osvrtom na FBiH i državu BiH za šest mjeseci tekuće godine, u poređenju s istim periodom 2020. godine, Terović je naglasio da je ovaj rezultat ostvaren bez obzira na teške ekonomske i privredne prilike izazvane pandemijom virusa Covid-19.

“Kada je u pitanju izvoz roba i usluga, za šest mjeseci izvezeno je 119.000.000 KM što je za  42.000.000 KM više u odnosu na isti period prethodne godine i znači da smo zaista napravili izuzetno dobar rezultat. Napravljen je platni suficit u iznosu od 44.000.000 KM, što predstavlja podatak da smo više roba izvezli i postigli najbolji rezultat u državi BiH. U Federaciji od deset kantona pozitivnu platnu bilansu ima samo Zeničko-dobojski kanton, dok drugih osam kantona ima negativnu platnu bilansu kao i Brčko Distrikt. Isto tako, od pet ekonomskih regija u Republici Srpskoj, dvije imaju pozitivnu, a to su Doboj i Trebinje“- kazao je Terović.

Mišljenja je da ovi podaci daju dovoljno argumenata da je sazrelo vrijeme za promjenu kriterija za izračunavanje prihoda s jedinstvenog računa BiH, kada je u pitanju BPK-a.

U istom periodu  BPK-a je uvezao 45.000.000 KM roba i usluga što je za 29.000.000 KM više nego prethodne godine. 

“Uvoz roba uglavnom se odnosi na repro materijale, sirovine i opremu koja se koristi u procesu proizvodnje naših privrednih društava, a važno je napomentui da imamo jako malo učešće uvoza roba namijenjenih krajnjoj potrošnji, jer nemamo registrovanih velikih privrednih društava koja se bave uvozom tih roba već snabdijevanje stanovništva obavljaju dijelovi pravnih osoba, većih kompanija registriranih van kantona Goražde i ovo pitanje treba značajno analizirati, jer bitno utiče na uplatu poreza na dobit” - pojasnio je Terović.

Dodao je da je broj zaposlenih u BPK-a na dan 28. juli, prema podacima Porezne uprave, veći za 54 u odnosu na kraj prethodne godine.

Ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut ovom prilikom prezentirao je dva javna poziva resornog ministarstva - Program podrške razvoju neprofitnim organizacijama vrijedan 30.000 KM i Program ruralnog razvoja za 2021. godinu za koji će biti izdvojeno 250.000 KM.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu