Bosna i Hercegovina     | 04.08.2021. 15:43 |

Počela sanacija centralnog gradskog trga u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. augusta (FENA) - Počela je sanacija centralnog gradskog trga u Sarajevu, 'Trga oslobođenja-Alija Izetbegović', u gradskoj općini Stari Grad.

Početku ovog projekta prisustvovali su načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima i ambasador Republike Turske u BiH Sadık Babür Girgin.

Projekt se realizira zahvaljujući pobratimskim odnosima Općine Stari Grad i turske Općine Fatih, a na osnovu dogovora i prijateljske saradnje načelnika Ibrahima Hadžibajrića i Mehmeta Ergüna Turana. Općina Fatih finansira radove s 310.000 KM.

Sanacija Trga oslobođenja-Alija Izetbegović uključuje uklanjanje postojećih betonskih ploča i njihovu zamjenu novim pločama poput onih ranije postavljenih u ulicama Ferhadija i Štrosmajerova, čime se postiže unificiranost podloge uže gradske jezgre.

Projekt uključuje i postavljanje 25 novih kamenih klupa. Biste književnika, šahovska podloga, spomen-obilježje i dalje će zauzimati svoje mjesto na trgu, a spomenik Multikulturalnom čovjeku će privremeno biti sklonjen na drugu lokaciju do završetka radova i povratka na trg.

Načelnik Hadžibajrić je kazao da je sanacija trga neophodna i da tokom radova neće biti ometanja putne komunikacije kroz Ferhadiju i ulicu Zelenih beretki.

On je zahvalio pobratimskoj Općini Fatih te novinarima potvrdio da neće biti gradnje podzemne garaže na ovoj lokaciji. Postojao je dogovor Općine i Kantona Sarajevo da zajedno realiziraju tu investiciju, ostvareni su svi dogovori i uključene relevantne institucije, ali Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nije dala pozitivno mišljenje za taj projekt.

- Mi nismo mogli više čekati. Ovaj prostor mora biti saniran jer prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alija Izetbegović, ne zaslužuje da se njegovo ime nalazi na ovako zapuštenom trgu - pojasnio je Hadžibajrić.

Govoreći o zatvaranju trga, pojasnio je da je svima u interesu da radovi budu izvedeni u toku aktuelne građevinske sezone te da će fokus dešavanja biti premješten na novosagrađeni višenamjenski trg u ulici Avdage Šahinagića.

- Nema smetnji da se radovi sada izvode jer sve aktivnosti preusmjeravamo na naš novi trg prekoputa Vijećnice. Na tom trgu ove godine prvi put realizujemo Ljetno kino Stari Grad u okviru SFF-a i sretan sam što ćemo građanima i turistima pružiti potpuno novi ugođaj - kazao je Hadžibajrić.

Ambasador Girgin ističe da je ovo nastavak podrške prijateljske Turske bratskoj Bosni i Hrecegovini.

-  To je nešto što je uzajamno u odnosima između naših zemalja. I Bosna i Hercegovina je uz Tursku kada za to ima potrebe. Trenutno, u Turskoj bjesne požari i Bosna i Hercegovina je pokazala svoju solidarnost sa nama u ovim teškim trenucima. Veoma su važni i odnosi između lokalnih zajednica. Evo danas smo ovdje da se na ovom lijepom trgu u glavnom gradu Sarajeva i Općini Stari Grad ozvaničimo projekat gdje stvarno postoji potreba da se obnovi i osvježi izgled trga. Općina Fatih iz Istanbula daje svoj doprinos obnovi i radovima na ovom trgu što nas stvarno čini sretnim - izjavio je Girgin.

Općina Fatih i ranije je učestvovala u realizaciji projekata u Općini Stari Grad. Izgradnju multifunkcionalnog sportskog terena Bijela bašča 2018. godine finansirali su iznosom od 86.000 KM.

Prema projektu, planirano je da radovi na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović budu završeni do 15. septembra.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu