Svijet     | 04.08.2021. 16:05 |

Presretnute brodice u Lamancheu koje su prevozile 281 migranta u Britaniju

FENA Internet

LONDON, 4. augusta (FENA) - Brodice koje su prevozile 281 osobu presretnute su  dok su pokušale da pređu kanal Lamanche u utorak.

Zvaničnici graničarskih snaga zaustavili su nekoliko brodica, dok su francuske vlasti presrele još jedan ilegalni prelazak novih 20 migranata.

Do sada se u ovoj godini više od 9.700 ljudi domoglo britanskih obala u trošnim brodicama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su ti prelasci „opasni“ i da će oni bez zakonskog prava da ostanu u Britaniji biti vraćeni u matične zemlje.

Dan O'Mahoney, zapovjednik jedinice za borbu protiv ilegalnih prelazaka kanala, izjavio je da  je zabilježen rast broja prelazaka u manjim plovilima zbog „naglog rasta  nelegalne migracije širom Evrope".

-  Potpisali smo sporazum o širenju saradnje s našim francuskim kolegama kako bismo pojačali policijske patrole na francuskim obalama i podijelili obavještajne podatke – kazao je.

- Vlada nastavlja da poduzima mjere u bavljenju neprihvatljivim problemom nelegalne migracije putem svog zakona o granicama i državljanstvu koji štiti živote i prekida ovaj krug nelegalnih prelazaka – izjavio je O'Mahoney, prenosi BBC.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu