Bosna i Hercegovina     | 04.08.2021. 21:26 |

Komšić: Neizmjeran je dug koji svi imamo prema braniocima BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 4. augusta (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je, obraćajući se na manifestaciji Odbrana BiH - Igman 2021., večeras u Memorijalnom centru Kovači, kazao da se ovih dana obilježava još jedna godišnjica herojskog otpora branioca Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine na lokalitetu Igmana, koji je bio strateški važno mjesto u cjelokupnoj odbrani države BiH.  

- Poštovane porodice poginulih boraca i šehida, ratni vojni invalidi, veterani Armije i MUP-a Republike BiH, branioci Bosne i Hercegovine, suborci, prije nego što bilo šta kažem, želim još jednom da istaknem neizmjeran dug koji svi imamo prema braniocima Bosne i Hercegovine, cijele BiH, koji su na području Igmana dali svoje živote, dijelove tije, svoje zdravlje, za domovinu. Bez njih nije moguć nikakav govor o odbrani Igmana, Sarajeva i BiH - istaknuo je Komšić.

Po njegovim riječima, tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu „u Sarajevu je od strane četničkog agresora pobijeno više od jedanaest hiljada civila, od toga 1.601 dijete“.

- Ne smijem ni zamisliti šta bi se dogodilo da nije odbranjen grad, da nisu odbranjene neke od ključnih tačaka za odbranu grada i države poput Igmana. Nema sumnje, i barem je to danas jasno, dogodila bi se još jedna, možda veća i gora Srebrenica. To se nije desilo samo zahvaljujući onima koji su bili spremni da se bore i da rizikuju vlastite živote za sve nas. Nije se popustilo pred terorom agresora i zato danas imamo priliku i privilegiju da uživamo u slobodi - istaknuo je predsjedavajući državnog Predsjedništva.

Dodao je da „sloboda građanima Sarajeva nije bila namijenjena“. Namijenjeno im je bilo uništenje. Kao i uništenje države kao takve. Kaže da se to najbolje vidi po intezitetu agresorskih dejstava u trenucima takozvanih pregovora.

- Na ovaj grad, u pravilu je najveći broj granata padao u trenucima kada su predstavnici legalnih vlasti BiH bili primorani da sjednu za stol sa pobunjenicima i zločincima. Ubijajući djecu ovog grada htjeli su nas natjerati da odustanemo od svoje države - navodi Komšić. 

Zato danas, poručio je on, niko nema pravo da odustane od BiH. Nikoga više ne plaše prijeteće izjave političara koji nagrađuju ratne zločince, veličaju ih, odbacuju zakon o zabrani negiranja genocida.

- Nisu nas dakle savladali tenkovima, avionima i svim mogućim oružjima s kojima su raspolagali, pa prema tome trebaju znati da njihove izjave i isprazna galama više nikoga ne plaše - kazao je Komšić.

Mi više, dodao je on,  ne živimo ni 1992. a ni 1995. godinu, „niti imamo bilo kakve iluzije o mogućnosti pokajanja za zločine koji su počinjeni“.

- I zato im i ovom prilikom možemo poručiti, da mogu pričati i govoriti šta god žele, njihovo mišljenje o državi nas više i ne zanima, ali nikada više neće uraditi ono što su prije skoro tri decenije radili. To nije samo moje uvjerenje, nego uvjerenje svih ljudi koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu, a nas je više. I puno je više volimo nego što oni misle da je mogu mrziti. Takvi su bili i oni koji danas više nisu sa nama. Njima se treba vječno zahvaljivati za sve ono što su dali za slobodu. Mi smo dokazali da hrabrosti imamo. Sad nam treba, pored hrabrosti koju trebamo zadržati, puno mudrosti, ustrajnosti, strpljenja i mi ćemo doći do svog cilja – poručio je na kraju Komšić.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu