Regija     | 10.08.2021. 13:25 |

Lučić-Gujon: Pravo svojine, osnovno ljudsko pravo, ne smije biti ugroženo u BiH

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 10. augusta (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić sastao se danas u Beogradu s v.d. direktrom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva vanjskih poslova Srbije Arno Gujonom. Tema sastanka bila je zaštita imovine Srba u FBiH.

Lučić i Gujon posebno su se osvrnuli na probleme s kojima se suočavaju Srbi iz FBiH, s fokusom na proces usaglašavanja zemljišnih knjiga i katastra, u kojem Srbi gube pravo na imovinu.

Lučić je zahvalio na naporima koje Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu ulaže na planu zaštite prava Srba u FBiH i izrazio spremnost da podrži aktivnosti koje zajednički sprovode Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Republike Srpske.

Lučić je već kontaktirao Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i uskoro će se sastati s predstavncima Uprave kako bi zajedničkim naporima pomogli rješavanju imovinskih problema Srba koji žive u FBiH.

Ministarstvo će se uključiti u kampanju zaštite srpske imovine u BiH i u tom kontekstu inicirat će organizovanje konferencije na najvišem nivou na koju bi bili pozvani i predstavnici međunarodne zajednice kako bi se zaštitila srpska imovina i omogućilo poštovanje osnovnih ljudskih prava Srba u Federaciji BiH.

Lučić i Gujon su se usaglasili da je pravo svojine osnovno ljudsko pravo koje početkom 21. vijeka ne smije biti ugroženo, a da je odgovornost svih nas da učinimo sve što je u našoj moći da se ovo pravo poštuje, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu