Ekonomija     | 11.08.2021. 15:30 |

Za sanaciju šteta u gospodarstvu Brčkog 1.491.540 maraka

FENA Saopćenje

BRČKO, 11. kolovoza (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku kojom je odobrila subvencije i Program utroška sredstava za subvencije prema programima mjera za sanaciju šteta u gospodarskim subjektima Brčko distrikta BiH, a koji se donose u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem nesreće zbog covida-19.

Stojanka Knežević, stručni savjetnik za pravna pitanja u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu podsjetila je, govoreći o proceduri koja je prethodila, da je Vlada u svibnju tekuće godine donijela program mjera za pomoć gospodarskim subjektima zbog pandemije izazvane koronavirusom, nakon čega je bio raspisan javni poziv za raspodjelu sredstava u skladu s spomenutim programom.

"Nakon analiziranja zahtjeva konstatirano je da je po javnom pozivu podneseno ukupno 785 zahtjeva, od kojih je odbijeno 125. Nakon toga objavljena je rang lista na službenom portalu Vlade i svi subjekti koji su bili nezadovoljni rezultatima mogli su podnijeti prigovor. Komisija koja je pristigle prigovore razmotrila sačinila je konačnu rang listu s ukupno 660 zahtjeva koji su usvojeni. U korist ovih subjekata bit će isplaćeno 1.491.540 maraka. Slijedi donošenje odluke o izdvajanju novčanih sredstava nakon čega će vrlo brzo uslijediti isplata", zaključila je Stojanka Knežević.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška tekućih donacija, subvencija i transfera u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrenih Proračunom Brčko distrikta BiH.

Članovi Vlade razmatrali su i usvojili Prijedlog pravilnika o dodjeli sredstava za financiranje programa, odnosno projekata od javnog interesa u Odjeljenju za javnu bezbjednost kao i Prijedloga odluke o utvrđivanju posebnih kriterija, bodovanju, utvrđivanju rang-liste prioriteta za dodjelu stambene jedinice u projektu "ROMA ACTION 2".

Usvojen je Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na finalnu verziju dokumenta "Strateške smjernice za harmonizaciju podrške razvoja MSP i poduzetništva u BiH 2021-2027", na prijedlog Odjeljenja za gospodarski razvoj, sport i kulturu te Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Izvješće o radu Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za 2020. godinu.

Primljene su k znanju informacije na prijedlog Kancelarije za upravljanje javnom imovinom i to o stjecanju, bez naknade, nekretnine označene kao parcela broj 4073 u k.o. Brčko 4 - Broduša i nekretnine označene kao parcela broj 590/16 k.o. Brčko 2 - stambeno naselje Brezik, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu